Задигнаха техника за 10 000 лв. от площадка за изхранване на хищни птици в ПП Българка
Задигнаха техника за 10 000 лв. от площадка за изхранване на хищни птици в ПП Българка / netinfo

Техника за около 10 000 лв. е открадната от площадка за подхранване на птици, разположена в гориста местност в района на тревненското село Мръзеци. Изчезнали са фотокапани, акумулаторна батерия и други вещи.

Съоръжението е собственост на Природен парк "Българка" и реализацията му е финансирана с европейски средства.

Стефан Стайков, ръководител на екипа за управление на проекта, разясни, че поставката е предназначена за хищни птици, които се изхранват с трупове на животни.

"Подпомагаме ги, защото в този период на годината се намира трудно храна. Изграждането на площадката и съоръженията е с европейски средства. Няма как човек да пази постоянно, затова се ползва видеонаблюдение. Това са устройства, които заснемат движение, но не са предназначени за охрана на съоръженията", уточни Стайков. Взети са мерки до площадката да не могат да достигат други хищници, освен птиците. Достъпът се ограничава с електропастир - жица с лек ток, която не позволява на животните да преминават.

Цялата площадка е на стойност 25 000 лв и е реализирана по проект "Дейности за устройство е управление на ПП Българка" по ОП Околна среда.

"Има изградена информационна мрежа, чрез която се набавят труповете на умрели животни. Сред регистрирани животновъди е дадена информация за проекта, когато има починало животно, след като бъде изследвано и стане ясно, че е годно за храна, то се занася на площадката", поясни Стефан Стайков.

 

Скален орел, гарвани, мишелови, улулици и др са птиците, за чието изхранване е предназначена площадката в местността край село Мръзеци.