Убийство на благороден елен
Убийство на благороден елен / СДЦП
Забраниха лова в района на село Гъбене заради убития на 30 декември миналата година благороден елен, в землището на габровското село Музга. Населеното място попада в района на Ловнорибарска дружинка – Гъбене, която е част от ЛРД „Чардафон“ - Габрово. 

Решението за забрана бе взето на извънредно заседание на комисията по ловно стопанство към Държавно горско стопанство в Габрово. На заседанието, освен редовно утвърдените членове на комисията, бяха поканени да присъстват председателят на Ловнорибарска дружинка в Гъбене и ръководителят на ловния излет във въпросния ден, а също екипът от охранителното звено, установил нарушенията, директорът на ДЛС „Росица“ и директорът на Северноцентралното държавно предприятие. 

Трима бракониери с ловни билети - Стоян Иванов, Тодор Русев и Цоньо Стоянов, превозвали убит благороден елен

Заради безпрецедентните бракониерски прояви и след като са изслушали всички становища, членовете на комисията са взели своето решение. Съобразно него и клаузите на договора за ползване на дивеч между ДГС – Габрово и ЛРД „Чардафон“, се забранява ловуването на територията на ЛСР Гъбене, за срок от една година.  

На 30 декември служители на Северноцентрално държавно предприятие задържаха автомобил, спрян за проверка след многочасово наблюдение в землището на габровското село Музга и чути два изстрела в отдалечена местност. В автомобила са пътували три лица. В него е установено извадено от калъф и сглобено ловно оръжие, прясно отрязана глава от благороден елен и раници, съдържащи месо. 

Да убиеш част от Коледния дух

При проверката е установено, че лицата, пътуващи в автомобила притежават законно издадени ловни билети, членски карти, както и талони, част от разрешително за групов лов на дива свиня във въпросния ден, но за друго ловище. Освен това ловът на благороден елен се осъществява единствено с получено по надлежния ред индивидуално разрешително, каквото не е издавано на територията на ЛРД – Габрово. 

На мястото незабавно е пристигнал екип горски инспектори от Регионалната дирекция по горите – Велико Търново, които са съставили констативен протокол и са уведомили органите на ОД на МВР - Габрово. В момента се води досъдебно производство относно убитото животно, предстои съставянето на акт за установеното административно нарушение.