За състоянието на ОПТ вина имат няколко политически управления
За състоянието на ОПТ вина имат няколко политически управления / netinfo
За състоянието на ОПТ вина имат няколко политически управления
52089
За състоянието на ОПТ вина имат няколко политически управления
  • За състоянието на ОПТ вина имат няколко политически управления

Ефективна стачка в Общински пътнически транспорт няма да има, а управител на фирмата ще бъде назначен до 10 дни. Това съобщи на брифинг днес кметът на Габрово Таня Христова. След три часови разговори със стачния комитет и синдикалисти във вторник са постигнати споразумения за част от исканията на служителите в дружеството, а други са отложени във времето. Договорено е кондукторите да получат като работно облекло по една жилетка с обозначителен надпис, а сервизните работници - гащеризони.

След анализ на качеството на горивата и маршрутите ще се реши, дали да отпаднат плащанията за икономии, а с тези суми да се увеличи работната заплата. Бъдещият управител ще трябва да се ангажааира с навременно изплащане на възнагражденията. Вероятно ще се пристъпи към оптимизация на персонала, като за целта ще бъде направен обстоен цялостен преглед на структурата и ефективността й. Общината ще препоръча на новия управител да осигури инвестиционен кредит за закупуване на нови транспортни средства - икономични и екологични. Идеята е да се закупят поне 10 превозни средства. Ще се обсъди възможността и с КТД заплатите на водачите да се преведат в съответствие с категорията на автобусите, които управляват. 

Мерките за преодоляване на нелоялната конкуренция на маршрутките ще бъдат многообхватни - засилен и постоянен контрол, предоставяне на качествена транспортна услуга и анализ за нова транспортна схема. "Вината за това състояние е в годините назад. Тук не изключвам и невъзможността ГЕРБ да намери по-добър изход от тази ситуация. За положението на това дружество съучастници са няколко политически сили. Глава трябва да наведат всички от последните 10 г. - в общинските съвети и в общинската администрация, свързани с транспорта", коментира Таня Христова. 

Общите задължения на ОПТ са в размер на 1 600 000 лв. Състоянието не е леко, но ще се търси изход за излизане от ситуацията. Тролейбусният транспорт е бъдещето на града. Ще се търсят и външни източници на финансиране. Газификацията на Габрово също би могла да помогне.

В началото на брифинга кметът коментира, че се срамува от това, което се предоставя от ОПТ по отношение на хигиената и чистотата в превозните средства. "Запрашеността отвън е по-малка отколкото вътре. Не са необходими много усилия и средства, за да се почистят автобусите. Необяснимо ми е това състояние", каза още кметът.

Повече от кмета на Габрово Таня Христова  в звуковия файл