Възстановяват движението през Хаинбоаз до края на юли
Възстановяват движението през Хаинбоаз до края на юли / Dariknews.bg

Движението през Прохода на Републиката ще бъде възстановено до края на юли. Около 1,5 млн. лв. ще са необходими за ремонтните дейности там, по информация на председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Стефан Чайков. Проходът остава затворен за движение за всички видове превозни средства, защото безопасността на пътуващите е най-важна.

До възстановяване на движението през Прохода на Републиката шофьорите на тежкотоварни автомобили, пътуващи от Северна към Южна България, трябва да преминават през прохода Шипка по следните маршрути:

Тежкотоварните автомобили, движещи по направлението Велико Търново – Дряново – Габрово – Шипка – Казанлък, се отклоняват при пътен възел при с. Донино, надясно в посока Шипка по пътя Габрово – Орловци - Донино през кв. Бичкиня и включване в пътя към проход Шипка.

Тежкотоварните автомобили, движещи по пътя Севлиево – Габрово се отклоняват при пътен възел „Поповци”, надясно в посока Шипка (Велико Търново) по пътя Дряново – Габрово (през Рязковци - Поповци), включват се в при с. Донино се отклоняват по пътя Габрово – Орловци - Донино – през кв. Бичкиня и отново към прохода Шипка.

Тежкият трафик от Южна към Северна България е насочен през Ришкия и Котленския проход. Леките автомобили могат да пътуват без ограничение в двете посоки през всички разрешени за движение старопланински проходи.

Разчетите на експертите, направени след инспекция на състоянието, нанесените щети и мерките за възстановяване на инфраструктурата в областите Варна, Велико Търново и Габрово, показват, че за възстановяване на щетите по републиканските пътища за област Габрово са необходими 1.5 млн.лв., като основната част от тях ще бъдат насочени за ремонт на пътя Дряново – Трявна.

Общо около 12-15 млн. лв. ще са необходими за възстановяване на републиканската пътна мрежа, засегната от проливните дъждове за областите Варна, Велико Търново и Габрово. Средствата са необходими както за ремонт на пътни настилки, така и за банкети, свлечени насипи, увредени водостоци.