Върнаха избягал престъпник
Върнаха избягал престъпник / netinfo

28-годишен мъж е екстрадиран от Франция и настанен в Ловешкия затвор въз основа на европейска заповед за арест, издадена от севлиевския Районен прокурор Деян Атанасов. Това е първият случай в севлиевския регион, когато европейска държава връща избягал от България престъпник въз основа на заповед за арест, съобщи за Дарик прокурор Атанасов.

Красимир Колев от севлиевското село Дамяново е признат за виновен и осъден от севлиевският районен съд в края на 2007-ма година по общо 4 присъди, за които му е наложено наказание лишаване от свобода за срок от 5 години. По 3 от присъдите - за изнасилване и кражби, е получил общо наказание от 4 години затвор, а по другата пристъда, която е била условна – 1 година лишаване от свобода. По този начин общото наказание, което Колев е трябвало да излежи в България, е станало 5 години. Докато е обжалвал присъдите пред Габровският окръжен съд, Колев е напуснал страната. Не е имал забрана за напускане на България, тъй като в рамките на Европейският съюз не се осъществява строг контрол по границите и такава забрана не може да бъде ефективно изпълнена, каза прокурор Атанасов.

Според данни от полицията, след излизането си от страната Колев вероятно е във Франция. На 17-ти април тази година, след като е изтекъл срокът за общодържавно издирване, е издадена европейска заповед за арест. Тя гласи, че Колев трябва да бъде задържан и арестуван на територията на целия Европейски съюз. Такива заповеди могат да се издават от всички съдебни органи на евросъюза. Получено е уведомление от Интерпол, че Колев е забелязан във френският град Шамбери. Френската полиция го арестува на 7-ми август. В 5-дневен срок Севлиевската районна прокуратура изпраща оригинала на заповедта във френски съд, който трябва да реши дали Колев да бъде екстрадиран. След като френските съдии уважават искането на севлиевската районна прокуратура, на 30-ти септември Колев е екстрадиран и предаден на българските власти. На 1-ви октомври е настанен в Ловешкия затвор, където трябва да излежи присъдата си.

Още 3 европейски заповеди за арест са издадени от Районният прокурор на Севлиево Деян Атанасов и се очаква тяхното изпълнение.