бракониер
бракониер / ИАРА
Вторият мъж, заловен от служители на ИАРА и полицията да лови риба в забранения за това язовир „Христо Смирненски" е безработен и не е част от структурата на Главната дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“. Това каза Красен Колев, главен инспектор в ИАРА - Габрово.

На 16 май от ИАРА бе обявено, че са заловени двама души, които извършват бракониерски улов на риба в язовира. Няколко дни по-късно медии във Велико Търново писаха, че става въпрос за началник от Регионален отдел Надзор на язовирни стени и съоръжения (НЯСС) Северна Централна България. 

Задържаха двама, бракониерствали в язовир "Христо Смирненски" 

Присъствието на другото лице в санитарно-охранителната зона ще изяснено от преписката, заведена в Икономическа полиция при ОД на МВР - Габрово. Тя вероятно ще бъде препратена в прокуратурата, откъдето ще решат какви да са понататъшните действия по случая и дали има престъпление.

Шефът на Надзора на язовирни стени и съоръженията за Северна Централна България бе забъркан в бракониерски скандал

Информацията е, че се работело по чл. 239 от Наказателния кодекс, което гласи, че: „Ръководител на предприятие, фирма, учреждение, организация или друго длъжностно лице, което наруши или допусне да се извърши нарушение на правилата, установени със специален закон за запазване на рибата и другите водни организми и за правилното развитие на риборазвъждането в страната, се наказва с лишаване от свобода до три години или с пробация, както и с глоба от сто до триста лева.“