Името на началника на Надзор на язовирни стени и съоръженията към тях
за Северна Централна България Красимир Кръстев бе забъркано в
бракониерски скандал
Името на началника на Надзор на язовирни стени и съоръженията към тях за Северна Централна България Красимир Кръстев бе забъркано в бракониерски скандал / ИАРА
Началник от Надзор на язовирни стени забъркан в бракониерски скандал
97589
Началник от Надзор на язовирни стени забъркан в бракониерски скандал
  • Началник от Надзор на язовирни стени забъркан в бракониерски скандал
Името на началника на Регионален отдел Надзор на язовирни стени и съоръжения (НЯСС) Северна Централна България - Красимир Цанев, бе забъркано в бракониерски скандал. На 16 май той е заловен да лови риба в забранения за това язовир Христо Смирненски, от който се снабдява с питейна вода Габрово. Бил е със служебна лодка и автомобил, а служители на ИАРА и полицията откриват хваната бяла риба.

Самият Цанев заяви пред Дарик радио, че този случай е маловажен, а в местни медии е тиражирана невярна информация. Той потвърди, че е бил със служебна лодка в язовира. 

Задържаха двама, бракониерствали в язовир "Христо Смирненски" 

Той потвърди, че е ползвана лодка, но бе категоричен, че не е извършвал бракониерски улов на риба. Цанев коментира, че бракониерите ползват ток и хвърлят мрежи. 
 
Цанев заяви още, че с такива лодки се изпълняват служебни задължения. По думите му той е бил в язовир „Христо Смирненски", за да проверява язовирната стена. 

„Описал съм, че съм намерил неизрядности по язовира по време, когато е била лодката", коментира Красимир Цанев и допълни, че ще търси правата си по съдебен ред срещу медии, позволили си да публикуват невярна информация.

Началникът на Надзор на язовирни стени и съоръженията към тях за Северна Централна България бе категоричен, че на 16 май е бил на работа и отхвърли тиражирани твърдения, че е оказвал натиск върху служителите си по повод този случай. От думите на Красимир Цанев стана ясно, че не е уведомена Невена Петкова - Областния управител на Габрово, за констатираните нередности по язовирната стена. 

Среща, посветена на язовирите
Областен управител Габрово

Красен Колев, главен инспектор в ИАРА, отдел централен Дунав към град Русе потвърди, че в язовира са заловени две лица, едното от които се е
легитимирало със служебна карта като служител на Надзор на язовирни стени и съоръженията. Колев каза, че около 6 часа са наблюдавани действията на държавния служител и другото лице в служебната лодка.  Той е категоричен, че са ловили риба с въдици.

бракониер
ИАРА

Красен Колев поясни, че уловът на риба в язовира е забранен. В този период бялата риба хвърля хайвера си и пази местата, където това е станало. Тя припознава стръвта като заплаха и я захапва.

Двете лица са задържани при излизането им от язовира, а в автомобила са открити три бели риби. Едното лице се легитимира като служител на Надзор на язовирни стени и съоръженията. Точно той е заявил, че лодката е на институцията, в която работи. 

бракониер
ИАРА

От думите на Красен Колев се разбра, че на място не е представен протокол за извършена проверка на язовирната стена, а второто лице няма място при една такава проверка.

„Прави го нагло по-скоро това, че пред очите на охраната на водоема, хора работещи по неговата поддръжката, си позволяват да влязат във водите на водоема и ловят риба съвсем спокойно“, каза Колев. 

По думите на инспектор Колев за последната една година държавният служител е бил засичан няколко пъти в района на яз. „Христо Смирненски“. Проверяван е. Предупреждаван е устно, но не е имало основание за извършено нарушение.

Колев е бил регистриран като търговец на риба преди да започне работа като държавен служител. Лодката и останалите средства, ползвани при пребиваването на лицата в язовира, са иззети. Съставени са им два акта.