Успешна година отчита кметът на Севлиево
Успешна година отчита кметът на Севлиево / Дарик Габрово, архив

Кметът на Севлиево д-р Иван Иванов определи изминалата една година от управлението на ГЕРБ в общината като успешна, въпреки трудностите. "Без да търся каквото и да е оправдание, няма как да не спомена финансовата криза, тежката зима и тежкото сухо лято, които доведоха до допълнителни изпитания. Наложи се да преразпределяме допълнителни средства в бюджета, за да се справим със ситуацията, но въпреки всичко в двата основни приоритета, по които работихме: подобряване на финансовото състояние в общината и работата по проектите с европейско финансиране, мисля, че се справихме отлично и резултатите в тази посока са видими", коментира днес, точно една година след полагане на клетва, кметът на Севлиево.

В момента Общината е разплатила всички дължими суми към доставчици от миналата година , които към края на 2011-та са възлизали на 1 700 000 лв.  Въведена е и ритмичност в разплащанията, независимо от големия размер на разходите, извършени през предходната година. Просрочените задължения през януари са били 886 000 лв., а в края на октомври около 200 000 лв.

През годината е започнало и изплащането на кредита за централната градска част. Сумите през следващите години ще нарастват, уточни кметът, като отново повтори, че това допълнително затруднява Общината, а и поемането на дълга за него остава необяснимо. "В момента има много варианти за изграждане на градска среда с финансови ресурси по оперативните програми, но предишното управление е предпочело да вземе заем и сега да ни постави пред невъзможността да вземаме по-големи заеми, с които можем да съфинансираме проекти и да вкараме повече пари в Общината", добави д-р Иванов.

По неговите думи няма никакви притеснения по изпълнение на бюджет 2012 и вече е започнала подготовката за новия. В проектобюджета на ЗДБ са предвидени с 270 000 лв. повече средства за Севлиево. Това означава, че бюджет 2013 ще бъде със завишени параметри.

Община Севлиево е разработила през годината 8 нови проекта, подготвят се и още 4. Общата стойност на проектите, по които се работи са за 40 млн. лева.