Ученици от Габрово посетиха учебно-тренировъчен лагер, създаден по модел на NASA
Ученици от Габрово посетиха учебно-тренировъчен лагер, създаден по модел на NASA / netinfo

Учениците от СОУ "Отец Паисий" - Алекс Радков, 15 г. и Теодор Николков, 12 г. преживяха незабравими мигове в Space Camp град Измир, Турция. Това е единственият функциониращ учебно-тренировъчен лагер в Европа, създаден по модел на NASA.

Програмите на космическия център дават възможност на участниците да работят със съвременни технологии в областта на астрономията, роботиката, астро-физиката и биологията.

Провеждат се занятия по конструиране на ракети, управление на космически совалки и термодинамика. Участниците работят в отбори, включващи деца от различни държави – България, Гърция, Турция, Латвия, Казахстан. Обучението се провежда изцяло на английски език от специално подготвени треньори и специалисти.

Алекс и Теодор са имали възможността да облекат астронавтски костюми, да усетят имитирано състояние на безтегловност. Невероятно преживяване за тях са били упражненията на реални тренажори за подготовка на астронавти.

Силно впечатлени са от възможността да влязат в реплика на космическа совалка, да изпълнят мисия по нейното изстрелване и да наблюдават излитането й.

След преминаване на програмите Алекс и Теодор са получили сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.

Участието в международната космическа седмица, заедно с техни връстници от целия свят, се реализира след класирането на есета, показващи тяхната запознатост с космоса.

"НАСА технологии за изследване на Слънцето", е темата на Алекс, а на Теодор – "Защо казваме на Луната - спътник и земна приятелка?". Разработките на учениците бяха сред одобрените за получаване на частична стипендия, като останалата част от финансирането бе осигурена от ръководството на училището.