Съвети към шофьорите за зимата
Съвети към шофьорите за зимата / Дарик Габрово

Гумите, акумулаторът и антифризът са основното нещо, което водачите трябва да спазят за едно безаварийно управление през зимния сезон, съветва председателят на Националния браншови съюз на автосервизите Румен Маринов. Според него, е необходимо да бъде пречупено в психиката на българина, че трябва да се подготвяме за зимата след падането на първия сняг. Редно е гумите да бъдат сменени със зимни не само заради това, че са с по-дълбок грайфер. Зимната гума притежава много по-добри показатели на сцепление, освен това има и специфични ламели, които изтикват встрани снегът и мръсотията, обясни Маринов.

През есенно-зимния сезон трябва да се подготви автомобилът откъм течността, която охлажда двигателя. Редно е да се отиде в сервиз, където има уреди, кото замерват температурата в минусови градуси, при която течността може да замръзне. Не е достатъчно само да се източи водата и да се налее антифриз. Необходимо е качествено и прецизно обезвъздушаване на системата на двигателя, тъй като може да се стигне до прегряване на двигателя, обясни Маринов.  Освен това антифризът играе ролята на охлаждащ флуид на водната помпа и затова е необходимо в целогодишното експлоатиране на автомобила да има такава течност в системата.

Трябва да се провери и какво е качеството на акумулатора, за да не се наложи посред зима да се тика автомобила в снега и да се търси нов. Трябва да се провери гъстотата на електролита в батерията и тя да бъде заредена.

По-добрият старт на автомобила през зимата се благоприятства и от маслата в двигателя и трансмисията. Повечето българи обаче нямат финансовата възможност да слагат специални масла всеки сезон, коментира Маринов. Той пожела леко и безаварийно шофиране на всички водачи по пътищата.