Със спектакъла Село, село, пусто село отбелязват 80-годишнината на Ружа Николова
Със спектакъла Село, село, пусто село отбелязват 80-годишнината на Ружа Николова / Дарик Габрово

Със спектакъла "Село, село, пусто село" по Чудомир, на 10 ноември от 19.00 ч., ще бъде отбелязана 80-годишнината на актрисата Ружа Николова. Директорът на Габровския драматичен театър Невена Митева уточни, че са поканени Президентът, министърът на културата, както и нейни колеги от цялата страна, с които тя е работила.

Митева допълни, че е много щастлива, че отбелязването на юбилея съвпада с една роля на актрисата - на кака Сийка от "Село, село, пусто село", която е емблематична за нея през последните години и която я превърна в национална звезда.

По думите й си струва да се отбележи, че в България няма много актьори, които да присъстват активно на сцената след 80-годишна възраст. "Ружа е невероятно изключение в това отношение, защото тя е на сцената не само заради носталгията на публиката към една голяма актриса, а защото тя си има своето място като една нормална актриса в пълна театрална кондиция, което се среща изключително рядко", допълни Митева и каза, че това е сериозен юбилей за целия град, не само за театъра, а и за обществениците в Габрово.

Ружа Николова е завършила ВИТИЗ при Стаматов и Масалитинов. В театъра тя работи вече 57 години. Наградена е с орден Първа и Втора степен "Кирил и Методий", два пъти е награждавана с отличието "Златна значка" на Съюза на артистите. Присъдена й е награда на Министерството на културата за принос към българския театър. Два пъти е награждавана на национални прегледи в Плевен и Габрово. Ружа Николова е Почетен гражданин на Габрово.

Нейните любими роли са: Мария от "Дванадесета нощ" на Шекспир, Катерина от "Железният светилник" на Димитър Талев, Мирандолина от "Мирандолина" на Карло Голдони, Секула от "Животът - това са две жени" на Стефан Цанев, Трифоница от "Районна болница" на Христо Бойчев, кака Сийка от "Село, село, пусто село" по Чудомир.