/ ThinkStock/Getty Images
В два поредни дни специалистите от Природен парк „Българка“ в Габрово посрещаха ранени диви птици, пострадали вероятно заради капризите на времето.

Габровецът Ивайло Михов спаси пострадало кукумявче в село Горна Росица, а Марсел Юсеф и Весела Тодорова гониха и успяха да приберат агресивна сива чапла със счупено крило, паднала в полето край дряновското село Туркинча. Това съобщава днес вестник „100 вести“.

Силата на доброто: Спасиха щъркелчета в айтоско село (СНИМКИ)


Сивата чапла обикновено гнезди край водоеми, но може да свие гнездо и в храсталаци, а на места в тръстики. Обича да има плитчини: блата, езера, реки, морско крайбрежие. Търси храна и в земеделските масиви. Как е пострадала донесената в ПП „Българка“, не е ясно, казва пред „100 вести“ Милена Цанкова, главен експерт в парка.

Смолянчани се грижат за ранена сърна между блоковете

Ивайло Михов обяснил, че открил кукумявчето, докато работел с багера. В момента, в който загребвал пръст, изпод строителните материали се показало малкото диво птиче, което явно имало проблем с крачето. Ивайло го видял в последния момент и преустановил работа. Взели птичето и по най-бързия начин, въпреки затворения път към Севлиево, успял да се придвижи до Габрово и да предаде пилето в сигурни ръце.

И още прояви на грижа към дивите животни от страна на добри хора:

Добрина: Мъж спаси сърна от озверели кучета, институциите се погрижиха за нея (СНИМКИ)

Смолянчанка пази близо час сърничка край пътя (СНИМКИ)

Мъж спаси от премръзване щъркели и ги приюти в дома си (СНИМКИ/ВИДЕО)