/ БГНЕС
Това е историята за един мъж от силистренското село Зарица, който само за едно денонощие се превърна в национален герой заради доброто си сърце.
 
Сафет Халид прибрал в скромния си дом няколко щъркела, за да ги спаси от лошото време и измръзване. В тази част от страната времето е изключително лошо, с ниски температури, на места има поледици и сняг.
 
Постъпката му трогна хиляди потребители на социалните мрежи, тъй като той самият сподели във фейсбук какво е направил.
 
Тази вечер спасихме живота на тези щъркели, които бяха буквално сковани и замръзнали от поледицата в силистренското село Зарица. Приютил съм ги на топло. Дано да съм направил добро“, написа Сафет под първата публикация, на която е снимал и първите четири щъркела, които е спасил, приютявайки ги в дома си.

В Климент спасиха щъркел от ледения дъжд
 
Публикувахте от Safet Halid в 18 март 2018 г.
 Следва и публикация със снимки, на които се вижда, че щъркелите се чувстват много по-добре на сухо и топло в дома на спасителя си.
 
Публикувахте от Safet Halid в 18 март 2018 г.
 
 

Vece sa gotovi za sutresnata zakuska ot RIBA

Публикувахте от Safet Halid в 18 март 2018 г.

Малко по-късно той пише, че е намерил и пети премръзнал щъркел, който също отнесъл в къщата при останалите. 
 
Публикувахте от Safet Halid в 19 март 2018 г.
 
Публикувахте от Nezabravka Kirova-Hristova в 19 март 2018 г.
Сафет е решил да се грижи за птиците, докато е необходимо.
 
Междувременно във фейсбук се появи и призив от природозащитници към шофьорите за специално внимание, тъй като бедстващите щъркели нощуват по земята, а не по клони и стълбове, не виждат в тъмното и е възможно да се появят на пътното платно.

Според специалисти за стоящите на крака щъркели няма проблем, тъй като те ще изсъхнат и ще продължат по пътя си, но проблем има с птиците, които са легнали на земята, те са застрашените от измръзване.
 
 
Публикувахте от Юмит Г. в 18 март 2018 г.