/ Зелени Балкани
На 7 юни, гръм улучва гнездото на двойка бели щъркели в айтоското село Съдиево. Единият родител и едно от трите малки са убити на място, а останалите две оцеляват, като по чудо, в гнездото.
 

спасени щъркелчета
Зелени Балкани


Доброволци на Зелени Балкани, координирани от екипа на Спасителния център за диви животни, със съдействието на Община Айтос се качват в гнездото и свалят двете малки.

11 сигнала за бедстващи щъркели провериха инспекторите на РИОСВ

Птиците веднага са откарани в клиника, където доктор им оказва първа помощ.
 

спасени щъркелчета
Зелени Балкани


Ето какво разказва доброволка и очевидец на случая Кристина Николова:

„Постът снощи го видях. Писах веднага на човека. Опитахме се да се свържем с него по всякакъв начин, но без успех. Днес, рано сутринта успяхме да се свържем. Успя да ни даде точна информация за състоянието на птиците.
 

спасени щъркелчета
Зелени Балкани


Единия родител от 2 седмици не са го виждали. Хората казаха, че женската го е чакала и накрая сама е започнала да носи храна на малките. Има едно изхвърлено пиле от родителите преди две седмици. Горе имаше едно умряло, което махнахме от гнездото.
 

спасени щъркелчета
Зелени Балкани


Другото беше най-едрото птиче. Едно съвсем малко и едно яйце също имаше. Общо излюпени са били 4 птици и едно яйце, което е останало. Подготовката стана сравнително
бързо и лесно.

Голямо съдействие имаше от госпожа Катя Костадинова, която работи в общината и от кметът на селото господин Щерионов. Специално им благодарих няколко пъти за осигуряването на вишката и спирането на тока. Яница Булгурова осигури транспорта до там и после до клиниката“, завършва разказа си Криси.
 

спасени щъркелчета
Зелени Балкани


И така, оцелелите мъници са в сигурни ръце. След няколко дни ще пристигнат в Спасителния център в Стара Загора.
Зелени Балкани