/ Thinkstockphotos

В РИОСВ са получени сигнали от граждани за бедстващи щъркели в околностите на Карнобат, Айтос, с. Атия, с. Росен, с. Дъскотна, с. Вресово, с. Голямо Буково, кв. Ветрен, кв. Долно Езерово, с. Росеново – общ. Средец, с. Жельо Войвода – общ. Сливен, експерти от РИОСВ са на проверка в посочените райони.

Светът е трогнат от българските спасители на щъркели (ВИДЕО)

При намиране на бедстващи птици в безпомощно състояние в населените места или около тях, гражданите трябва да потърсят помощ на „зеления“ телефон на Регионална инспекция по околна среда и води, в чийто тероториален обхват се намират, или да сигнализират в горските стопанства, в съответната община, или кметство, съобщават от инспекцията.

Птици, които стоят неподвижни с полуразперено оперение правят това, за да пестят енергия и за да съхраняват топлината си. Във връзка с намирането на бедстващи птици от вида Бял щъркел, от помощ се нуждаят паднали на земята щъркели, допускащи хората до себе си и птици с обледенени и замръзнали крила. Застудяването и снежната покривка през последните дни не застрашават живота на щъркелите. 

Доброто е „заразно“: Българи от цялата страна се втурнаха да спасяват щъркели (СНИМКИ)

Водоемите не са замръзнали, има мишки полевки, с които щъркелите се хранят. На места и жабите са излезли, така че птиците могат да намерят храна. Когато са нахранени, студът не е проблем за тях.