/ Личен архив
Втори ден жители на смолянския квартал „Невястата“ се грижат за ранена сърничка, която се появила изневиделица миналата вечер в района на гаражите до един от блоковете.

Добрина: Мъж спаси сърна от озверели кучета, институциите се погрижиха за нея (СНИМКИ)
 
Първоначално хората от квартала помислили, че проблемът е в оградата, която била преодоляна от младото диво животно и решили да му помогнат да излезе от там. Преместили я, но тя отново легнала на тревата и не мърдала. Смолянчани й занесли храна и вода, като успели да изгонят и наобиколилите я кучета. На сутринта сърничката я нямало на мястото, където била оставена вечерта и си помислили, че си е тръгнала и всичко е наред. Следобед обаче тя била забелязана на около десетина метра от първоначалното място отново да лежи във високите треви. Сигнализирали и редица институции за проблема, като разказали, че има и следи от кръв, но до този момент няма реакция.

Историята на един спасител на щъркели с голямо сърце
 
„Занесохме й отново храна и вода, животното въобще не се притеснява от хората и изглежда много добродушно, надяваме се и тази вечер да оцелее и институциите да свършат своята работа“, коментира един от жителите на квартала Светослав.
 
Това е поредният случай за засечена сърна в рамките на града, като в петък пожарникари вадиха паднало животно от строеж в Смолян. Преди време бяха засичани  животни в района на болницата и околовръстния път на града.

Пожарникари от Луковит спасяват затънала в река сърна
 
Спасителна операция за заклещена сърна имаше в събота и в Девин, като тя отново бе слезнала в рамките на града.