Годишно събрание
Годишно събрание / ЕМО ЕТЪР
Председателят на Постоянната комисия по „Образование, култура и вероизповедания” в Общинския съвет на Габрово Снежана Сидерова даде висока оценка на Годишния отчет, представен по време на Общото събрание на музей „Етър”. Г-жа Сидерова, Стефан Ганев и Иван Христов от отдел „Култура” на Община Габрово, бяха гости на събитието, в което се включи екипа на музея.
 
По думите на Снежана Сидерова е станало ясно, че в „Етър”-а работят много отдели с разнородна дейност, между които се забелязва, че съществува синхрон.  

„Габровският шоколад” е карал дори швейцарски сладкари да си облизват пръстите 
 
„В доклада се видяха, и ви поздравявам за това, какви са успехите, постигнати през 2018 година. В отчета за финансовата част се видя стабилността, която е много важна. Малко музеи могат да се похвалят с това, както и със средна работна заплата, каквато беше представена тук. Този синхрон между всички вас говори, че музеят се развива и постига успехи през годините, което е важно не само на общинско, но и на регионално, национално и международно ниво.
 
Чудесно е това, че може да си сътрудничите с други музеи и да правите изложби навсякъде в страната.”

Годишно събрание
ЕМО ЕТЪР

Снежана Сидерова подчерта добрата работа с туроператорите, като не пропусна да отбележи доброто си впечатление, че не се премълчават слабостите в тази част от дейността на музея.
 
„Самокритиката е повод на всички вас като екип, най-вече на ръководството, да се осъществят нови идеи. Предизвикателствата са пред всички вас. Радвам се, че в Габрово има такъв музей. Когато ми дойдат гости от чужбина, първото място където ги водя е „Етър”-а. Самобитността на българите, която този музей представя на света, е нещо уникално. И вие не пропускате да я покажете.

ЕМО „Етър” - Габрово е „Духът на България”
 
Отчетът беше изключително подробен, а това е необходимо и за самите вас. Много ми хареса синхрона между отделите. Това не всяка институция може да постигне.”
 
Председателят на ПК „Образование, култура и вероизповедания”, която е професионално ангажирана с просветата, като директор на СОУ „Райчо Каролев”, отдели специално внимание на образователните програми, по които работи музей „Етър”.
 
„Много е важно да възпитаваме в уважение към българския дух още от ранна възраст. В момента тече програма на Министерство на образованието за работата на музеите с училищата и възможността да се провеждат обучения на място. Не си спестявайте труда да влизате в училище, да изведете училището от неговата сграда. Тук има отлични възможности да се реализират такива образователни инициативи. Хубаво е в това забързано време да обърнем внимание на самобитността на българите.”
 
Снежана Сидерова даде за пример ситуацията в Япония, където всеки ръчен труд е три пъти по-скъп от високотехнологичния и това е политика, която се подкрепя.
 
„Пожелавам ви да работите вдъхновено, за да бъде трудът ви и смисъл, и памет”, каза в заключение председателят на ПК „Образование, култура и вероизповедания” към Общинския съвет в Габрово.