Етнографски музей на открито „Етър”-Габрово печели класацията „Годишни награди в туризма 2018” в категорията „Духът на България”. Класацията е на Министерство на туризма и в нея се гласуваше до 5 декември. Осем организации се състезаваха за вота на публиката в категорията „Духът на България”. 44.57% от гласувалите са подкрепили ЕМО „Етър”.
„Габровският шоколад” е карал дори швейцарски сладкари да си облизват пръстите
Музеят участва с Празник на пестила, известен като габровски шоколад. Събитието се организира от години в музея, пазител на старите традиции на балканджиите.
Празник на „габровския шоколад”
От векове в Габрово се прави вкусотия от сини сливи, наречена пестил или по-позната от първата половина на ХХ век не само в града, но и в страната като „габровски шоколад”.
От 2013 година в Етнографски музей на открито „Етър” се провежда събитие, посветено именно на този традиционен продукт – Празник на пестила/габровският шоколад. Празникът се провежда през месец септември и цели популяризиране на това местно сладко изкушение.
„Габровският шоколад” е карал дори швейцарски сладкари да си облизват пръстите
Музеят участва с Празник на пестила, известен като габровски шоколад. Събитието се организира от години в музея, пазител на старите традиции на балканджиите.
Празник на „габровския шоколад”
От векове в Габрово се прави вкусотия от сини сливи, наречена пестил или по-позната от първата половина на ХХ век не само в града, но и в страната като „габровски шоколад”.
ЕМО „Етър” – Габрово е „Духът на България”