Ще отглеждат белоглави лешояди в Стара планина
Ще отглеждат белоглави лешояди в Стара планина / netinfo

18 белоглави лешояда бяха посрещнати в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора. Птиците, пристигнали след тридневно пътуване, са внесени от остров Майорка - Испания, като част от Национална програма за реинтродукция на лешоядни птици в България.  Те ще престоят в Спасителния център близо месец, след което ще бъдат преместени в специално изградени клетки в Природните паркове "Сините камъни", "Врачански Балкан" и в Котленска планина, където в последствие ще бъдат освободени в природата. Сред местата за развъждане на птиците са и Природен парк „Българка", Национален парк “Централен Балкан”.

Приемането на белоглавите лешояди е важна стъпка от изпълнението на Плана за действие за възстановяване и опазване на лешоядите на Балканския полуостров, иницииран и осъществяван от международен Консорциум от НПО, който през 2005г. подписа меморандум за разбирателство и съвместна работа с МОСВ на Република България.

Планът предвижда в рамките на 3 години от 100 до 150 птици от вида белоглав лешояд - Gyps fulvus, да бъдат реинтродуцирани в района на Стара планина, от където птицата е изчезнала като гнездящ вид. Усилията на специалистите в тази сфера вече са се увенчали с успех в Австрия, Франция и Италия. Сега и в България за първи път ще бъден направен подобен опит за връщането на изчезнал вид птици.

Застрашените птици са предоставени от Фондацията за опазване на Черния лешояд на остров Майорка в Испания, а цялото събитие се осъществява с подкрепата на Франкфуртското Зоологическо Дружество и Федералната Фондация по околна среда на Германия. В България проектът се осъществява със съвместни усилия на Зелени Балкани, Фондация Екообщност,  Дружеството за защита на хищните птици, Фонда за дивата флора и фауна и др.