Снимка: Община Габрово
Снимка: Община Габрово / Мрежа творески градове на ЮНЕСКО

На 4 септември до 17.30 часа и на 5 септември до 17.00 часа пред Дечкова къща ще имате възможност да се запознаете с две интересни дами, които гостуват на града ни във връзка с Международния панаир на народните занаяти в Етъра. Раджа Хешам и д-р Мерват Елсаман от египетския град Асуан ще ви разкажат за своята страна, култура и изкуство чрез накитите, шаловете и ръчно изработените чанти, които можете да си купите от тях. Египтянките са на гости в града ни до неделя и можете да участвате и в работилниците им на 6,7 и 8 септември в музей "Етър".   

Велимира Христова: В Китай нямаше как да не споделим колко интересно място е Габрово

В рамките на панаира ще можете да вземете участие и в работилницата за хвърчила на Уанг Уонгсън от китайския град Уейфанг. Град Уейфанг е обявен за международна столица на хвърчилата и е домакин на ежегодния международен фестивал на хвърчилата, а направата им в Китай е издигната до истинско изкуство.

Третият град, който изпраща свой представител в Габрово е Флорианополис (Бразилия). Името на артиста е Тиаго Фуртадо и можете да го видите как работи до 15 септември. Той ще рисува върху подпорната стена в района на източната градска улица. Стенописът му ще е 150 кв.м. и той разкри, че ще е женски образ, за който вече има идея и който ще има не екзотични, а местни черти. Обича творчеството му да има история зад себе си, а на въпроса коя е най-впечатляващата му творба отговори, че ще е тази в Габрово.  

Представители на Китайската асоциация за приятелство с народите бяха на посещение в Габрово

И трите града, от които са гостите, са част от мрежата на творчески градове на ЮНЕСКО и са в Габрово, благодарение на факта, че градът ни беше обявен за град на ЮНЕСКО през 2017 година.