/ Конференцията в Суджоу, Китай
По покана на Министерство на културата и туризма, Комисията за ЮНЕСКО на Китай и кмета на Уейфанг, Габрово представи страната ни в мащабни форуми, посветени на културата, творчески постижения, дизайна, занаятите и народните изкуства, проведени в средата на април в градовете Уейфанг (провинция Шандонг) и Суджоу (провинция Дзянсу).

В световния форум в Суджоу се включиха Велимира Христова от Туристическия информационен център и проф. д-р Светла Димитрова, директор на музей „Етър“. Габрово е единственото населено място в България, към което е отправена покана за участие. По този начин се отчита ролята му за опазване на занаятите и създаване на среда за тяхното развитие. Велимира Христова акцентира в презентацията си върху връзката между занаятите и младите хора.

Габрово представи творческия си потенциал в Китай (СНИМКИ)

„Опитах се да предам пулса на града, как младите хора биват провокирани да станат част от процесите по опазване на културното ни наследство. Голяма част от нашия разказ беше свързан с музей „Етър“, което е съвсем естествено. Това е мястото, в което активно се работи с млада публика, но не само“, каза Велимира Христова.

По време на конференцията в Суджоу тя акцентира и върху прочутия Карнавал в Габрово и другите институции, които имат значителен принос в запазването и утвърждаването на културата – Музей на хумора и сатирата, Боженци и др.

Велимира Христова споделя, че е излъчен и филм за Габрово – „Приключение с усмивка“, който представя столицата на хумора и сатирата в един много широк спектър. 

Снимка:
Велимира Христова по време на презентацията

„Изборът дали да говориш на конференцията или да си слушател беше свободен. Ние нямаше как да допуснем да не споделим колко интересно място е Габрово пред аудитория на толкова високо ниво“, коментира Велимира Христова.

Дърворезбата на майстор Цветомир Минчев предизвика огромен интерес на международно изложение в Китай

„Нямаше китаец на когото да кажа, че съм от България и той да се чуди: „Къде е това?“. Презентацията на Велимира Христова предизвика интерес сред участниците, те си водеха записки от казаното и видяното“, това е направило впечатление на другия участник в конференцията проф. д-р Светла Димитрова.

Снимка:
Проф. д-р Светла Димитрова и Велимира Христова

Проф. Димитрова смята, че участието на габровската делегация в конференцията е изключително важно. Опитът от Китай дава възможности за нови посоки на развитие на музейното дело в България, а Габрово може да има водеща роля.

Културата е източник на приходи, а при посещението в Китай видяхме добри практики, запознахме се с майстори в различни занаяти, със специалисти по дизайн, които да предадат на идеите на занаятчиите съвременно звучене.