Само маркирани животни ще бъдат ваксинирани срещу син език
Само маркирани животни ще бъдат ваксинирани срещу син език / DarikNews.bg, архив

Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Габрово има готовност да стартира на територията на областта ваксинация на преживните животни срещу болестта син език.

За ефективното й извършване са необходими общите усилия на регистрираните ветеринарни лекари (РВЛ), собствениците на преживни животни, официалните ветеринарни лекари (ОВЛ), кметове на населени места, търговците на ушни марки  и не на последно място и местните медии.

Ваксинацията ще се извършва от РВЛ на териториален принцип – бившите  ветеринарни участъци (ВУ). Основното изискване е да се ваксинират всички налични на теренаовце и говеда над 3 месечна възраст.

Ваксинация ще се извършва само на маркирани животни!

На 09.03.2015 год. е проведена работна среща с РВЛ във връзка с организацията и изскванията по провеждането на ваксинацията.

Съгласувано е решението ваксинацията да се извършва на териториален принцип, като всеки от РВЛ ще проведе ваксинацията на територията на бившия си ВУ. Сключените до този момент договори на собственици с обслужващият ги РВЛ остават в сила.

Същите ежедневно ще подават информация до ОВЛ за броя на  ваксинираните животни по населени места.

Основни проблеми при извършването на ваксинацията:

  • Несключени договори на голяма част от собствениците на животни за лично ползване с обслужващия ги регистриран ветеринарен лекар.
  • Наличието на животновъдни обекти без номер във ИС на БАБХ
  • Немаркирани животни  в обектите.

Изготвена  е процедура за действие при  констатиране на тези пропуски, която е раздадена на РВЛ. Същите  са запознати с процедурата  за „Съхранение, прилагане и отчитане  на ваксинацията срещу син  език на говеда и овце през 2015 год.”

Разпространено е съобщение и обява чрез кметовете на населени места за ползата от ваксинацията, изискванията за  нейното провеждането и задълженията на собствениците на говеда и овце.

Собствениците  не  могат да отказват сключване на договор с обслужващия ги лекар, маркирането и ваксинирането на животните. Маркирането на животните е задължение на собствениците, като  заплащането на ушната марка е от тях.

Немаркирани и неваксинирани животни не могат да бъдат пускани извън обектите по каквато и да е причина. Извън обектите същите  се водят за безстопанствени и подлежат на конфискуване.

Собствениците на немаркирани и неваксинирани животни няма да се обезщетяват за заболели и умрели животни от син език, а ще бъдат санкционирани по Закона за ветеринарномедицинска дейност (ЗВД).

Кметовете на населени места е необходимо да окажат съдействие на РВЛ при организацията и провеждането на ваксинацията съгласно чл.132 от ЗВД. Необходимо е да разпространят обявата и съобщетнието в населените места.

Да разяснят на собствениците целта и значението на ваксинацията и отговорноста, която носят при отказ. При възможност да осигурят придружител от кметството (временната заетост) на РВЛ при обхождането на обектите в личните дворове.