/ / iStock/Getty Images
В българската Конституция е избран най-добрият и най-работещият модел за независимост на съдебната власт. Това смята прокурорът при ОП-Габрово Милчо Генжов.

На 24 август в резиденция „Бояна“ се проведе национално съвещание „Отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона“.

Публикуваме позицията и официална декларация на прокурор Милчо Генжов по темата без редакторска намеса.

"Ние, прокурорите и прокуратурата като институция, отново сме подложени на изпитания. Срещу нас за пореден път се нагнетява напрежение и се цели внушаване на негативни обществени нагласи, които ние не заслужаваме. Определят ни с груби епитети, наричат ни абсолютно незаслужено „мутри“. В контекста на подобни атаки срещу нас, каквато е тази, за пореден път се поставя въпросът за мястото на прокуратурата, в частност дали тя трябва да бъде част от съдебната власт. И както винаги досега като привиден мотив се извеждат и се внушават намерения, определяни като „реформаторски“.

Ние обаче в рамките на този формат трябва ясно да заявим, че осъзнаваме истинската цел на тези политически искания, и тя е прокурорите и прокуратурата да бъдат поставени под контрол и чрез създадени в него лостове да се постигне нашата зависимост и да се проправи път на некоректни за гражданите вмешателства.

Ситуацията отново поражда необходимост да си кажем един пред друг и да адресираме посланията си пред обществото като ги направим достояние на хората. Силно вярвам, че и нашето мнение ще бъде чуто.

Аз не съм работил нищо друго освен прокурор. Искам да заявя, че съм изпълнявал задълженията си отговорно, принципно и честно. Аз самият не се чувствам „мутра“. В работата ми така наречените в този обществен диалог „мутри“ не са имали никакво влияние при вземане на решенията ми. В дългия си вече опит аз съм имал възможност да познавам много колеги от различни нива в йерархията на прокуратурата и да опозная институцията отвътре.

Мога смело и с чиста съвест да заявя, че в нея работят огромен брой съвестни и принципни колеги, които са гаранция за сигурността на всеки гражданин и на обществото като цяло. Аз лично не познавам никой, който може да бъде определен като „мутра“, или решенията му да са повлияни от външни намеси с такъв произход.

Ние сме длъжни пред себе си и пред институцията, в която работим, да кажем публично от този форум и да го адресираме като послание към гражданите, че независимостта на прокуратурата е гаранция не за нас - прокурорите и следователите, а за самите тях. Породена е необходимост да им кажем нещо, което може да се види, ако вниманието им бъде насочено, че в България, в българската конституция, е избран най-добрият и най-работещият модел за независимост на съдебната власт, в частност на прокуратурата. Всяко разместване ще ни постави в институционален, респективно и политически контрол. Може да има пробиви при някои колеги, които аз не познавам. Твърдя, че в моя дълъг опит аз не съм имал случаи, при които при вземане на решенията ми като прокурор да са упражнявани вмешателства както от външни фактори, така и вътре в системата.

Гаранция срещу вмешателствата отвън са конституционно закрепения модел на съдебната власт и мястото на прокуратурата в нея, което единствено може да осигури истинска независимост. Прокуратурата в осъществяването на правосъдието представлява държавата. Тя е неин орган и контролът върху работата на прокуратурата е поставен единствено във властта на съда – единственият орган, който взема крайните решения.

Гаранцията срещу вмешателствата отвътре са в устройственият и процесуалният закони. Прокуратурата изглежда централизирана и тя наистина е такава, но правилата не допускат висшестоящи прокурори с писмени актове да подменят вътрешното убеждение на подчинените си. В своята практика не познавам упражнявани върху моето вътрешно убеждение вмешателства от висшестоящи. Не зная да има такива случаи и при многобройните колеги, с които се познавам.

В заключение апелирам всеки от нас да даде нужното от себе си да убедим обществото в това, че при тази уредба в конституцията и законите и с нашите лични качества при приложението им, е създадена гаранция за една независимост на прокуратурата и на прокурора, промяната на която е цел на определени външни фактори да я поставят в своя зависимост."