фестивал Семе българско
фестивал Семе българско

Приготвяне на ръчен кашкавал ще демонстрира технологът Мина Варджиева в рамките на шестото издание на фестивал "Семе българско", който ще се проведе на 20 и 21 април в парк "Казармите" в Севлиево.

Възстановката на технологията, позната по нашите земи от началото на 19 век, ще покаже процеса на приготвяне на вкусното българско жълто сирене, направено не от пастьоризирано, а от прясно мляко.

Фестивалът „Семе българско“ има дълбок смисъл и той е да ни върне към традициите

Варджиева казва, че вкусът на този вид кашкавал е неповторим и направата му изисква майсторлък. Споделя, че тайната на качествата му се крие в уникалната микрофлора, с която разполагаме в България, най-вече заради двете млечно-кисели бактерии, с които се славим по света. Освен с кашкавал, Варджиева ще зарадва гостите на фестивала и с демонстрация на направата на ястието "бял мъж", използвайки продукти от нейното собствено стопанство, разположено между старозагорските села Ягода и Ръжене. 

Към вкуса на ръчно приготвения кашкавал всеки посетител на събитието ще може да прибави и неповторимия аромат на прясно изпечен хляб от лимец. Доброволците от задругата "Дар лимец" отново ще са в парк "Казармите" със своята подвижна пещ, за да предават своето знание за най-древното жито на българите и да замесят заедно с гостите на фестивала истински хляб.

1330 лв. събра "Семе българско" за ин витро процедура на двойка (СНИМКИ)

По време на фестивала Красимира Пенева пък ще покаже как да си приготвим сапун в домашни условия, който да бъде полезен за кожата ни и същевременно да е изработен от аромати на наш вкус . За приготвянето на сапуните тя използва различни базови и етерични масла, натурални оцветители и добавки, билкови извлеци.

Изкуството да създаваш красота от кожа ще демонстрира майстор Ануар Шалгин, който е сириец, но от дълги години живее и твори в Русе. В България той е получил майсторското си свидетелство и е член на Задругата на народните художествени занаяти. Сред произведенията му могат да се видят чаши, бутилки, кутии за ядки, плодове и сладки, чинии, лампи.

Майстор Георги Тодоров, който е член на Занаятчийската камара в Русе, пък ще покаже изкуството на иконописта. Ще бъде реализирано ателие, в което всеки ще може да се докосне до глаголицата, да я усвои и да разгадае какво се крие зад тази оригинална графична система, която днес гордо наричаме първата българска азбука.

И тази година във фестивала ще вземат участие четири талантливи дами от Велико Търново, които ще покажат плетене на дантела тип "фриволит", плъстене на вълна, изработване на бижута от вълна, плетене с беленица, плетене на дървено бърдо и други.

Как се правят върбови свирки и как да си оплетем кошници също ще научим от шестото издание на фестивал "Семе българско". За  любителите на приложното изкуство врати на събитието ще отвори грънчарското ателие на Росица Занкова, в което всеки желаещ може да направи свой глинен съд и да го отнесе в дома си.

И още много изненади подготвят организаторите на фестивал "Семе българско", за да дадат възможност на всеки посетител - със сърце и с ръце - да се докосне до традиционни храни, занаяти, обичаи и да отнесе в дома си ястие, предмет или усещане за българското!

Защото, по време на събитието, от кълна до върха - всичко ще е българско. 20 и 21 април в парк "Казармите" в Севлиево.