Фестивалът „Семе българско“  има дълбок смисъл и той е да ни върне към традициите
Фестивалът „Семе българско“ има дълбок смисъл и той е да ни върне към традициите / Семе българско

„Всяка инициатива на този фестивал има дълбок смисъл и той е да ни върне към традициите и да закопнеем още по-силно за своето наследство - за това, което сме забравили,и за това, което на сме знаели, че имаме. От нас зависи да съхраним земята си! Нека събираме и засяваме семената български за идните поколения. Наша отговорност е България и българският род да продължи да съществува както никога до сега - славно и достойно", каза д-р Иванов.

Валя Балканска с „Излел е Дельо хайдутин" и „Аз съм българче" в изпълнение на двете деца - лицата на тазгодишното издание на фестивала „Семе българско",  сложиха началото му в събота на Лазаровден в парк „Казармите".

Д-р Иван Иванов, кмет на Община Севлиево, инж. Владимир Уручев и Андрей Новаков, депутати в Европейския парламент от ПП ГЕРБ/ЕНП, Николай Сираков, областен управител на Област Габрово, проф. д-р Тотка Трифонова, председател на Селскостопанската академия застанаха на сцената, за да обещаят на севлиевци, подели националната идея за съхраняванена българщината, че ще я подкрепят и занапред със средствата на политиката и науката. Фестивалът се организира под патронажа на Министерството на земеделието.

Фестивалът Семе българско  има дълбок смисъл и той е да ни върне към традициите
netinfo

„Всяка инициатива на този фестивал има дълбок смисъл и той е да ни върне към традициите и да закопнеем още по-силно за своето наследство - за това, което сме забравили,и за това, което на сме знаели, че имаме. От нас зависи да съхраним земята си", каза д-р Иванов.

Владимир Уручев приветства идеята и нейните създатели, които я реализират вече трети път, при това с все по-нарастващ мащаб на събитието.

"Светът се интернационализира и все повече традиции започват да се размиват. Нужно е противодействие и то е в идеи като този фестивал. Необходимостта от съхраняване на традициите започва от нас самите, започва от тези хора, които носят в сърцата си идеята си", каза той.

Проф д-р Тотка Трифонова, председател на Селскостопанската академия поздрави Севлиево от името на Министерството на земеделието и храните и лично от министър Десислава Танева и увери, че целта на министерството, подкрепена от общата европейска политика е да има повече българско производство, повече родни продукти на нашата трапеза, да се съхрани традицията на българското хранене.

Фестивалът Семе българско  има дълбок смисъл и той е да ни върне към традициите
netinfo

Кметът на Севлиево д-р Иван Иванов, заедно с официалните гости на фестивала, създадоха най-чудесната картина - националният трибагреник от символните за България рози. Гости и домакини, самодейци и любители се заловиха ръка за ръка в едно дълго и жизнерадостно хоро за хората по време на фестивала. Повече от 100 участници на уникални български стоки привличат интереса на посетителите, които с изненада откриват качеството, красотата и вкуса на българските изделия и намират на щандовете познатия любим вкус на домашна храна от природата.