Община Габрово
Община Габрово / Лена Георгиева

Габровските общински съветници приеха на първо четене проекта на нова „Наредба за определянето и администрирането на местните такси, цени на услуги и права на територията на Община Габрово“, поради установени несъответствия в процедурата по приемането на сега действащата наредба. Част от тях са отстранени с приетата на 31.05.2018 г. „Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси, цени на услуги и права на територията на община Габрово“ (Решение № 87/31.05.2018 г. на Общински съвет - Габрово).

Съветниците раздадоха помещения за безвъзмездно ползване

С проекта на новата Наредба се цели синхронизиране на нормативната уредба с измененията на националното законодателство, както и с промените в нормативните актове и решения, приети от местния парламент. Търсен е баланс и справедливост при определянето на някои видове такси и услуги. Предложените такси и цени на услугите са съобразени с възможностите и потребностите на различни социални групи, като са предвидени съответните преференции.

В новия проект всички такси за административни услуги са определени въз основа на разходите за предоставянето им. Цените на услугите също са формирани според тяхната спецификата и разходите за изпълнението им. Проектът е съобразен с действащия към момента Закон за местните данъци и такси, който е в съответствие с европейското законодателство. 

Предстои разглеждане и приемане на проекта на Наредбата на второ четене, за да влезе в сила.