ТЕЛК решение
ТЕЛК решение / БГНЕС
Народът боледува
100386
Народът боледува
  • Народът боледува
4 000 души преминават годишно през Трудово-експертната лекарска комисия в Габрово. От тях около 20 са обжалвани. Това правят НОИ, самите пациенти или работодател.

Тези данни изнесе пред Дарик председателят на ТЕЛК – Габрово д-р Миролюб Маджаров по повод изявленията, които нареждат областта в челните редици на местата с най-много издавани решения за инвалидност на глава от населението. Вчера следобед той не знаеше, че действията на Прокуратурата са свързани с получаване на решения за инвалидност, издадени от комисията, на която е председател. Предположенията му по-скоро бяха насочени към ТЕЛК към болницата в Севлиево.

Прокуратурата в Габрово: Петима са получили неправомерно решения за инвалидност от ТЕЛК
 
В област Габрово има две Трудово-експертни лекарски комисии – едната към многопрофилната болница в Габрово, другата – към болницата в Севлиево.
 
„Не мога да кажа, че има такова нещо – фалшиви издавани ТЕЛК-ове. Няма такова нещо. Има си проверки, първо се минава през медицинска комисия, където първо се преглеждат хората. Когато има съмнение за някой за издаденото решение за инвалидност, се отива в НЕЛК. След обжалването се връщат при мен и ние разглеждаме отново случаите. И ние си даваме нашето решение.“
 
Д-р Миролюб Маджаров изрази предположение, че твърденията за голям брой издадени решения от ТЕЛК са свързани с деца и със Севлиево. Той е получил обаждане за проверка, но не е потърсен в рамките на работния ден. Според него севлиевските му колеги работят на една по-голяма територия, има и доста села със смесено население.
 
„НОИ проверява всяко едно наше експертно решение. Нещо, което не е в ред го обжалват в НЕЛК. От там или запазват решението ни, или не. Имам дела в съда и съм ги спечелил. От 4 000 случая годишно се обжалват около 20.“ 

о
/ ThinkStock/Getty Images

Д-р Маджаров заяви, че в дългогодишната си практика – работи от 2005 година на тази позиция, няма фрапантни, както той ги нарече, случаи. 2 600 е бройката на хората, които трябва да обслужват от ТЕЛК – Габрово, но реално от там минават 4 000. Повечето случаи се разглеждат по документи.
 

„В момента пациентите дори са ощетени. По новата Наредбата оценяваме само едно заболяване, а преди се вземаха предвид всички заболявания на едно лице. Ние не можем да променим нещата, това става на по-високо ниво. Аз се базирам на консултациите на лекарите и на това, което виждам“, каза в заключение д-р Миролюб Маджаров.