Учене през целия живот
Учене през целия живот / Областен управител Габрово

Двудневен семинар за повишаване уменията на възрастните се проведе в Габрово. Той е част от национален консултативен процес, който се провежда в България по отношение изпълнението на Препоръката на Съвета от 19 декември 2016 г. относно повишаване на уменията на възрастните.

Семинарът откри областният управител на област Габрово Невена Петкова, която е и областен координатор за учене през целия живот. Приветствие отправи и Георги Маринов – началник на Регионалното управление на образованието и заместник-областен координатор.

„Ученето не е процес, който завършва с получаване на диплом. То е инвестиция, която продължава през целия живот“, с тези думи Невена Петкова даде началото на регионалната конференция и допълни, че темпът на иновации, технологични трансформации, дигитализация и глобализация налага всички да имат стремеж към повишаване на личните умения, налага и преквалификация за мнозина. Според нея ученето през целия живот има решаващо значение за справянето с предизвикателствата на глобализацията. „Още повече, че неблагоприятната демографска ситуация в Бългаия налага хората на по-зляла възраст да бъдат все по- адаптивни и да се включват активно в различни сфери на дейност“ – каза още областният управител.

Водещият на семинара Валентина Дейкова счита, че семинарът ще обедини усилията на националния координатор за учене на възрастни и Областната координационна група за учене през целия живот в Габрово, пилотирана като координационен механизъм през предходния период от изпълнението на Европейската програма за учене на възрастни в България. Членовете на екипа на националния координатор за учене на възрастни представиха основните акценти от Препоръката на Съвета относно повишаване на уменията на възрастните. Външни консултанти по статистика на образованието направиха оценка на състоянието на сектора за учене на възрастни, а по време на дискусията участнити в семинара обсъждаха пътищата и мерките за повишаване на уменията на възрастните: индивидуално оценяване на уменията, гъвкави пътеки и валидиране.

Като част от календара на Националното звено за подкрепа (НЗП) на Електронна платформа за учене на възрастни в Европа - EPALE в България за 2018 година се състоя и семинар за придобиване на умения за създаване на онлайн съдържание. Участие в него взеха представители на НЗП, на областните администрации от Габровска, Ловешка и Русенска области, както и на регионалните управления на образованието. Директори и преподаватели от професионални гимназии, които са активни участници в ежегодните Национални дни за учене през целия живот, ще се запознаят с възможностите на EPALE за споделяне на добри практики и опит. Обучението включваше представяне на съдържателните и функционални възможности на Платформата с акцент върху намирането на партньори за съвместни проекти. Представени бяха подходите за разказване на истории, особеностите на онлайн писането, елементите на добрите истории, вкл. чрез провеждане на практически занимания.