Пепа Сомлева: Не са ни най-виновни ГЕРБ, НАТО и глобалното затопляне
Пепа Сомлева: Не са ни най-виновни ГЕРБ, НАТО и глобалното затопляне / Пепа Сомлева, личен архив

"Не са ни най-виновни ГЕРБ, НАТО и глобалното затопляне. Най-виновни са ни егоизмът, злобата и користта. И това, че сме им позволили да ни влияят".

Това написа във фейсбук Пепа Сомлева, зам.председател на Движение за радикална промяна "Българска пролет". Тя предлага свой коментар върху събития, съпъствали създаването на политическата формация около Велизар Енчев и споделя, че е имало заплахи за "очерняне" на движението.

"Преди, точно, 10 дена, учредихме едно движение. Всеки един, беше поканен, лично от инициатора. Имаше, обаче едни хора, които много държаха да са на първия ред, без да са поканени. И не бяха. Не защото са били част от какво ли не и са се прегръщали с кого ли не, а защото са достатъчно далеч от представите за почтеност на човека, който имаше инициативата.

За първи път виждам нагледно, как хора, които неистово се натискаха да присъстват и се кълняха как, едва ли не цял живот са чакали това движение, само след ден заработиха на пълни обороти върху калометите си, за очернянето му.

Един от тях лично ми се обади да ми каже какво е "сготвил" и как сайта му ще го "разлее". И го разля-долнопробни измислици и съчинения за закулисие, проекти и олигарси. Друга особа, в беса си, че атаките й за самовключване не успяха, обикаля София и разказва на ушенце и не само, как е "била там и от това няма нищо да излезе" и "пак ви лъжат".

Цяла седмица се опитвах да мълча във Фейсбук и само да слушам. Така си бях решила. Първото ми се получи горе-долу, но второто, признавам си, ме накара да се почувствам прогледнала. И съм щастлива.

Щастлива съм, че има хора, в които няма и грам корист, но които искат промяна и дават подкрепата си. Щастлива съм и че вече ясно видях, че има една група интернет поборници, които са против всичко и всички.

Такива, които по всяко време, в едната си ръка стискат камък, с който са готови да размажат главата на всеки, пожелал някаква промяна. Промяна, която не излиза непременно от тях. А щом не произлиза от тях, значи не е никаква промяна. И няма да я подкрепят за нищо на света.

Нищо, че до скоро, рамо до рамо са викали едни и същи думи с хората, които са я започнали. Все пак, чудя се каква е причината за това.

Дали защото ядрени физички станаха чистачки, а поетеси и учителки - кръчмарки?

Дали тази дълбока неудовлетвореност избуява в неосъзнат бич и се стоварва върху всеки и всичко?

И ни доразрушава, всички заедно. Чудя се, и защо гневът им не е към тези, които ги унизиха в новите им роли...

Не са ни най-виновни ГЕРБ, НАТО и глобалното затопляне. Най-виновни са ни егоизмът, злобата и користта. И това, че сме им позволили да ни влияят.

С първите ще е по-лесно. С другите - не знам. 

А най-първите, тези безкористните - те да са живи и здрави, че ако и тях омърсят с лъжите и гнусните си писания, тогава и Господ няма да ни помогне.
Успешна седмица"!