Снимка:
Снимка: / Отбелязваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

На 2 юни отбелязваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Официалното честване е от 1901 година, когато на тържествата на връх Вола (Околчица) присъстват Ботеви четници. На 2 юни 1948 година точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна. На 2 юни 1948 г. в 12:00 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна. С него се оповестява отдаването на почит към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.

Габрово

Тържествената церемония в Габрово е от 11:45 часа на Боровския мост пред паметника на Никола Войновски
. Днес габровци отдават заслуженото на големия революционер и поет с поднасяне на цветя и кратка поетична композиция, с участието на ученици от Национална Априловска гимназия.

Дряново


В памет на загиналите за свободата на България, на 2 юни от 11.45 часа пред паметник "Майка България" в град Дряново ще се проведе културна програма и поднасяне на венци и цветя. 

Община Дряново кани всички жители и гости на града да изкажат своята признателност към великото дело на Христо Ботев и на всички знайни и незнайни борци, дали живота си в името на свободна България.

Севлиево

С поклонение пред Паметника на Свободата на 2 юни в Севлиево ще бъде почетена паметта на Христо Ботев и загиналите за Отечеството.

Община Севлиево кани всеки, който иска да поднесе венци и цветя, на Поклонението в 11:45 ч на 2 юни пред Паметника на Свободата. А в 12:00 часа отново в цялата страна ще завият сирените и за минута България ще спре, за да сведе глава и да се преклони пред паметта на загиналите.

Трявна

Тържествената церемония в Трявна е на Стена на храбростта, началният час е 11:30.