/ ThinkStock/Getty Images
От РДВР-Габрово  напомнят, че опазването на личната собственост може да се осигури със съвместни усилия от страна на Полицията и на гражданите.

Необходима е по-голяма бдителност, особено когато в близост до жилищните сгради бъдат забелязани непознати лица със съмнително поведение. Предпочитаното от крадците време за извършване на престъпления е периода между 09.00. и 12.00 часа, когато повечето домове остават без пряко наблюдение.

Възрастна жена окраде малчугани на детска площадка

Обикновено извършителите предварително проучват района и живущите там. Обект на тяхното внимание са предимно жилища, разположени на ниските етажи /до ІІІ-ти/. Счупвайки патрона на входната врата, крадците проникват в апартамента, като търсят основно злато, сребро и валута. Малките по обем вещи им дават възможност за безпрепятствено и незабележимо отдалечаване от местопроизшествието.

Особено примамливи се оказват вратите, чиито патрони се подават отвън - това улеснява престъпниците. Добър ефект срещу посегателство имат двустранно и многостранно заключващите се брави.

ВНИМАНИЕ: Домови кражби

За да предпазите дома си от кражба, обърнете внимание и на здравината на пантите, осигурете осветление пред вратата си, монтирайте шпионка с широкоъгълна оптика.

Избягвайте да държите големи суми пари в дома си, както и скъпи вещи в мазетата и таванските помещения.

Ако чуете на стълбищната площадка шум от чупене или трошене, и видите непознати лица, незабавно позвънете в полицията . Наблюдавайте през прозореца какво ще изнесат крадците и в каква кола ще се качат.

Запишете марката, цвета и регистрационния номер. Помнете, че ако не помогнете за разкриването на крадците у съседа Ви, следващият път Вие може да сте тяхната жертва. Обадете се на тел.166. Анонимността Ви ще бъде гарантирана.

Не забравяйте: Вашият дом е Вашата крепост, чието опазване се осигурява със съвместни усилия.