Не ви искаме, са казали на всички кандидати 66,15% от избирателите, смята Лена Енева
Не ви искаме, са казали на всички кандидати 66,15% от избирателите, смята Лена Енева / Gabrovo News

"Аз, а убедена съм и всички мои колеги от листата, поздравяваме политическата партия, спечелила местния вот и новия - стар кмет на общината Таня Христова. Желаем успех в упражняването на местната власт, защото това е важно за Габрово".

С тези думи, кандидат-кметът на социалистическата коалиция в Габрово Лена Енева започна първата си пресконференция след изборите за местни органи на властта.

"Никаква причина при този изборен резултат и това количество общински съветници нямат и не биха имали колегите от ГЕРБ по отношение на резултатите, които ще постигнат. Изключително благоприятна конфигурация", оцени тя.

Лена Енева благодари на габровци и заяви, че независимо дали някой е гласувал или не, всеки е дал своите граждански знаци.

"Въпрос на политическа мъдрост е кой как ще разчете тези знаци. Мисля, че ние ще го направим", коментира кандидат-кметът на лявата коалиция.

Тя отчете, че разликата между партията, спечелила изборите и резултатите на БСП е голяма.

"Няма съществена разлика в нашия резултат от статуквото от последните няколко избора, независимо дали участваме като коалиция или като самостоятелна политическа сила", коментира социалистката.

По думите на Лена Енева предстои да се определи поведението на опозиционната група на БСП в общинския съвет. Това ще стане съвместно с ръководните органи на партията.

"Присъствието, което имаме, проектирано върху правомощията на местната власт не ни дават много големи шансове да влияем, върху това което се случва".

Лена Енева заостри вниманието върху ниската избирателна активност.

"Ще ми позволите тази професионална шега. Който владее 66,66% от капитала в едно търговско дружество, владее стопиращата квота върху всички решения. Приблизително толкова, 66,15% от габровските избиратели, упражниха своето вето върху кандидатите. Те казаха на всички кандидати "Не ви искаме"! Разбира се, възможно е да има всякакви други причини. От тук нататък политици и социолози ще правят своите изводи.

Знаете, че когато си мажоритарен кандидат много хора те спират, коментира, обясняват. В баничарницата, в която почти редовно закусвам, жената която меси баничките първо се тюхкаше как не могла да ме избере, а после каза - "Моето момиче, вие толкова много всички вече отвратихте хората, че те не вярват на никого". Това е анализ на моята баничарка", сподели Лена Енева.

По отношение на загубените кметски позиции в малките населени на община Габрово Енева заяви:

"Когато решаваш да участваш във властта, трябва да си направиш много добре сметката по отношение на собственото си достойнство. Мисля, че задържането на един управленски пост не може да бъде за сметка на собственото достойнство. Не може 80% от кметовете на населени места в Габрово изведнъж да станат сериозни симпатизанти на ПП ГЕРБ, като една голяма част от тях години наред са били привърженици на БСП".

Лена Енева заяви, че дълги години социалистите са инвестирали в тези хора и при това положение от БСП са се изправили пред трудности при намирането на кандидати за кметове по селата.

Според Енева кметовете на Донино и Яворец, които са свързани с БСП, са показали, че когато си успешен управленец, достоен човек и имаш доверието на хората, няма никакво значение, че не си от управляващата партия, а просто печелиш изборите.

Лена Енева каза още, че е силно разколебана по отношение на преференциите.

"Днес, след тези избори, аз смятам, че преференциалния вот не се състоя, че мажоритарния вот не се състоя. Българският избирател избира политически. Определено заявявам, че аз вече не подкрепям префернциалния вот в този му вид. Ако разгледате достатъчно детайлно всички политически листи, ще видите че има отпадане на достатъчно добри професионалисти, за сметка на хора, които са намерили привлекателна форма, неясно за мен как, да спечелят мандат.

Мисля, че особено при местни избори, този преференциален вот се превръща в приятелско-роднинско кандардисване на хората, които те познават да гласуват за теб. И това тотално измества изборите като оценка на качествата на един бъдещ управленец, участник в местната власт".

Лена Енева сподели, че лично за нея изненадата на тези избори е била липсата на мажоритарен вот за нея. Тя призна, че е очаквала по-висок резултат за коалицията, която застана зад нея.