Боженци
Боженци / Международна академия по драматургично писане

Община Габрово ще бъде домакин на Лятна международна академия по драматургично писане.

За втора поредна година екипът на сдружение АРТЕ УРБАНА организира лятна академия за драматургично писане.

Тазгодишното издание е озаглавено „Да умреш от смях“ и ще се проведе в Боженци, Габрово и София от 29-ти юли до 9-ти август.

Съорганизатори на събитието са Музей на архитектурно-исторически резерват „Боженци“ и Община Габрово.

Летният лагер е предназначен за студентите и младите професионалисти от всички области на изкуството и творчеството.

Разнообразни лектори ще развиват уменията на участниците в писането на драматургични текстове, ще обърнат внимание на физическия подход в него, ще наблегнат на документалното кино, както и на други интердисциплинарни и авангардни форми в изкуството.

В програмата са подбрани лектори от цяла Европа от различни сфери:

Андреа Брунело (Италия) е актьор, режисьор и драматург с докторантура в областта на физиката. В неговото творчество, той свързва театъра с науката.

Марко Стаменкович (Сърбия) е изкуствовед и философ, ръководител на проекти и изложби в цяла Европа.

Фернандо Цанчес-Кабесудо (Испания) е актьор и режисьор, основател на Kubik Fabrik, творческо пространство в Мадрид.

Линда Кларк (Великобритания) е писател и създател на видеоигри, съосновател на интерактивен клуб на писателите в Нотингам .

Елица Георгиева (Франция/ България) е режисьор на документални филми, писател и артист. Родена в София и живееща в Париж от 2002.

Катарина Машенка Хорн (Германия) е хореограф и преподавател в Берлин.

Сара Грочала (Полша/Великобритания) е многобройно награждаван автор на театрални пиеси живееща в Лондон.

Събитието е подходящо не само за български творци, но и за чуждестранни участници, тъй като всички лекции и ателиета ще се провеждат на английски език.

Официалното откриване ще се състои на 29-ти юли в София. Първата лекция ще бъде на 30-ти юли. Още същия ден всички участници ще отпътуват към Габрово и след това за Боженци, където ще останат до края на събитието. На 9-ти август ще има финални презентации и закриващ концерт и DJ парти.

Важни отправни точки ще бъдат посещенията на Бузлуджа, монументът често спряган като „най-сюрреалистичното и странно изоставено място на Земята”, както и любопитна лекция на изложба с куратор Марко Стаменкович, сръбски философ и специалист по история на изкуството, в Дома на хумора и сатирата в Габрово.

Участниците ще могат да се насладят на село Боженци, архитектурен резерват и кандидат за културен паметник на ЮНЕСКО и ще бъдат настанени в традиционни къщи от 19-ти век. За тези, които искат да спят на палатка и да се почувстват по-близо до природата, ще има специален лагер с всички удобства.

За да участвате, е необходимо да изпратите вашето резюме с кратко мотивационно писмо и да посочите ателиетата, в които бихте желали да се включите. Крайният срок за кандидатстване е 1-ви май 2017 г.