/ Музей Етъра
Посетителите на Изложбена зала 3 в музей „Етър“ могат да се „повозят“ на „Трабант“.

Макет на колата, станала един от символите на социализма, е част от изложбата „Техниката около нас от времето на народната власт“ на Националния политехнически музей – София. В три от залите са представени предмети, част от които и днес се ползват в българските домакинства.

изложба
Музей Етъра


Помните ли, че литър прясно мляко от онова време струва тридесет стотинки? Запазеното найлоново пликче, в което то се продаваше някога, също е атракция за музейни посетители. В изложбата могат да се видят уреди за готвене – скара, електрическа тенджера, млековарка, чушкопек, термос, сифон за газирана вода.

Показани са електрически бръсначки, метални ролки за коса и ютии. Отделено е място за радиото и телевизора – част от обзавеждането на един дом през късния период на народната власт.

изложба
Музей Етъра


Посетителите ще си припомнят и как са обзавеждани канцелариите – със задължителните пишещи машини, телефони с шайби и клавиши. В изложбата има дори малка телефонна централа. Интерес представляват опаковките на различни марки цигари и шоколадови изделия.

Музей „Етър“ започва кампания за събиране на предмети от този период и призовава „Вместо да изхвърляте ненужните вече вещи, донесете ги, разкажете историята им и ги дарете“.
 
Музей Етър