вестник
вестник / 100 вести
Много трогната и много развълнувана, Христина Костадинова разказва, че е срещнала един невероятен „истински голям българин”. Като кметски наместник на село Кметовци иска да му благодари от името на всички хора в Боженци и с негово съгласие да съобщи за благородния му жест.

Миналата година Илия Кочанков от северногерманския град Есен пристига като турист в Боженци. Естествено, спира и на най-посещаваното място в селото – качената нависоко 175-годишна църква „Св. пророк Илия”. До една от стените Кочанков забелязва подпряна, пробита и почти съсипана красива икона.

Гостът - изкуствовед и реставратор, говори със свещеник Христо Червенски и предлага да възстанови иконата – без пари, даром. Тази година на Великден роденият в Карлово художник бил готов да я върне реставрирана в църквата. Лошото време отложило събитието за Еньовден. Иконата е доста огромна и не е лесна за транспортиране.

„Бях смаяна, потресена, когато я видях отново. Толкова красива е тази икона. Реставраторът я докарал от Карлово със собствената си кола, беше я опаковал и сложил отгоре върху багажника. Свали я сам, внесе я в църквата, помоли отец Христо да му покаже къде да я постави, монтира я и помоли да остане за малко сам с нея. Не искаше никакъв шум и показност. Само каза, че не може да гледа такава красота как се съсипва. Желанието му беше да се освети иконата на Великден. Сюжетът е Възкресение Христово, майсторът е от Тревненската иконописна школа"разказва за завръщането на Възкресение Христово Костадинова.

Източник: вестник „100 вести"