Историческият музей търси сведения за колекция от часовници
Историческият музей търси сведения за колекция от часовници / netinfo
Апел за помощ към габровци отправя отново Регионалният Исторически музей в Габрово.

Ръководството на културната институция има нужда от повече информация и сведения, спомени или снимки за колекция от часовници, които се съхраняват в музея.

Колекцията включва 5 дамски и 1 мъжки часовник. Дамски и са били нещо повече от обикновен часовник. Те са представлявали част от облеклото, колие и скъпоценно бижу, каза Директорът на Регионалния исторически музей Петър Тоцев.

"Същевременно часовникът е бил признак на лукс, а необходимостта от това да следиш часа говори за това, че времето е било ценно за човека, притежавал такъв часовник", каза още Петър Тоцев.

Според него в част от фамилиите в Габрово е запазен споменът за много такива скъпоценни вещи. Затова ръководството на музея моли за всякакви сведения, които биха били полезни.

Например какво знаят за този тип часовници, как са се носили в миналото, имат ли сведения или снимки на хора от техните семейства, които да са носили такива часовници.

Цената на някои от тях започва от 1500 евро и достига до 4000 евро. Всичките експонати от колекцията са уникати- ръчна изработка и от престижни марки.