Ден на здравословното хранене
Ден на здравословното хранене / Областен управител Габрово
Европейски информационен център „Европа директно“ при Габровската търговско-промишлена палата, Регионално управление на образованието Габрово, Регионално сдружение на общините „Централна Стара планина“, Областна администрация със съдействието на Община Габрово се обединяват всяка година, за да превърнат събитието в истински празник на спортсменството и знанията за здравословното хранене. Тази година към тях се присъедини и Нестле България АД в рамките на инициативата си „Нестле за по-здрави деца“. Участниците получиха по една тениска от тях.

Здравословно хранене
Европа директно

Учениците бяха приветствани от Юлия Влаева от Регионалното управление на образованието и Мария Пенева – зам. областен управител. По-късно тя стана и председател на журито за образователните игри. 

Здравословно хранене
Европа директно

140 ученици от 3 и 4 клас от почти всички училища на област Габрово премериха сили в отделните спортни състезания и забавни образователни игри: здравословна салата, 3D картонени плодове и зеленчуци; пъзел, здравословна дъга. За първи път в инициативата се включиха деца от с. Добромирка и с. Душево.

Здравословно хранене
Европа директно

Участниците от всяко училище бяха разделени в два отбора – 4 деца в образователни игри и 6 деца в спортни игри.

Образователните игри през тази година бяха доста по-сложни и комплексни. Освен знания за здравословните храни в първата игра децата не само да решат каква салата ще приготвят, но трябваше да пресметнат колко ще им струват продуктите, да използват най-рационално предоставените им пари, за да си ги купят от импровизирания пазар. Както се случва и на по-големите, някои отбори се връщаха по няколко пъти на пазара, за да купят още продукти.  Участниците трябваше да вложат много знания и умения, сръчност и работа в екип. Спортистите, участващи в щафетни игри, освен бързина, трябваше да покажат и точен мерник.

Здравословно хранене
Европа директно

Класиране в спортните игри:
1. ОУ „Ран Босилек“ Габрово;
2. ОУ „Иван Вазов“ Габрово;
3. СУ „Васил Левски“ Севлиево. 

Здравословно хранене
Снимка: Областен управител Габрово

В образователните игри:
1. ОУ „Иван Вазов“ Габрово;
2. ОУ „Ран Босилек“ Габрово;
3. СУ „Райчо Каролев“ Габрово.

 
Смятаме, че всички са победители, защото, както всяка година, децата си тръгнаха в края на празника с много емоции, повече знания и, естествено, много, много подаръци и награди, осигурени от Европейския информационен център „Европа директно“ при Габровската търговско-промишлена палата.