Иконата – един личен и дълбоко откровен разговор с Бог
Иконата – един личен и дълбоко откровен разговор с Бог / ЕМО ЕТЪР
Тишината и покоят предразполагат човек да помълчи. Затова посетителите на изложбените зали над Дърворезбарската работилница в ЕМО „Етър” не разменят много думи. Иконите, представени в изложбата базар на участници в миналогодишната Майсторска надпревара, те карат да се вгледаш в себе и да се обърнеш към Бог. Едно изчистено от ежедневни страсти пространство, в което си заслужава да се потопи човек.

ЕМО ЕТЪР
Иконата – един личен и дълбоко откровен разговор с Бог

Гергана Симеонова споделя, че самото рисуване на икона е разговор с Господ. Признава, че зографисването е неин път към Бог и тя върви по него с радост. Гергана, която е участник в миналогодишната майсторска надпревара, получи покана от победителя Стела Василева, заедно с другите български участници в Надпреварата, да представят свои творби в изложбата базар.

ЕМО ЕТЪР
Иконата – един личен и дълбоко откровен разговор с Бог

Самата Стела не е привлечена от излишните думи и не дава основание да се мисли, че обича да споделя вътрешния си свят. В иконите й е изобразена, като най-осезаемо чувство, скръбта. Особено впечатляваща е Богородица, която скърби за своя син. Цялото лице на Дева Мария излъчва дълбоката, неподлежаща на описание мъка на майката в нейното изпитание. 

ЕМО ЕТЪР
Иконата – един личен и дълбоко откровен разговор с Бог

Стела Василева обаче не е съгласна, че в православните икони няма радост. Дава за пример Възкресението. Гергана Симеонова показва на посетителите икона на Стела, където лицето на светицата е без скръб, излъчва чистота.

Иконата  един личен и дълбоко откровен разговор с Бог
Стела Василева

Иконите изразяват християнската идея, че истинската радост и триумф за един човек не могат да бъдат земни. До тях всеки върви по свой собствен път. За участниците в миналогодишната Майсторска надпревара от ХV Международен панаир на традиционните занаяти този път е свързан с рисуването. И докато творят, водят свой собствен разговор с Бог. Така всяка икона представя един диалог – много личен, много истински и дълбоко откровен.

Иконата  един личен и дълбоко откровен разговор с Бог
Гергана Симеонова

Иконите, показани в изложбата базар над дърворезбарската работилница в ЕМО „Етър”, са на Стела Василева, Гергана Симеонова, Михаил Белоев и Елена Дигбоюшка.