Екологични филми ще бъдат показани по време на УзанаПолянаФест
Екологични филми ще бъдат показани по време на УзанаПолянаФест / DarikNews.bg

Фестивалът с екологична насоченост "УзанаПолянаФест" започва днес от 17:00 часа в едноименната местност близо до Габрово.

Посетителите ще могат да се запознаят с начините на приготвяне на хляб с квас и традиционни храни, рисуване с къна върху кожа, изработка на гривни, плетене на брошки.

Основните прояви на фестивала ще бъдат на 19 и 20 юли.

За първи път на Узана ще бъдат показани серия от екологично ангажирани филми. Прожекциите започват в 21:30 часа на 19 юли и продължават до полунощ.

"Глобална заплаха" е документална продукция на списание "8" за последиците от глобалното затопляне. Той разказва за супертайфуна Хайян във Филипините. Режисьори са Ганета Сагова и Добрин Кашавелов.

В "180° south" режисьорът Джеф Джонсън проследява легендарното пътешествие на Ивон Шуинар и Дъг Томпкинс към Патагония.

“Непознатите гори” и „Есетрите" са късометражни филми на природозащитната организация WWF. Първият е посветен на вековните гори в България, а вторият разказва за видовете дунавски есетри, оцелели над 200 милиона години. Лентата е богата на подводни документални кадри, които привличат вниманието на зрители от всички възрасти.

Четири късометражни филма предлага Българска фондация “Биоразнообразие”. Те представят опита на Италия и Швейцария и са на тема „Преработка във фермата и директни продажби".

Началните часове на всяка от прожекциите можете да видите тук