Двама виртуози изпълняват барокова и романтична музика с Габровския камерен оркестър
Двама виртуози изпълняват барокова и романтична музика с Габровския камерен оркестър / Габровски камерен оркестър

На 22 юни, сряда, от 19:00 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев" на Габровския камерен оркестър ще гостуват швейцарският цигулар Александру Гавриловичи и виолончелистът Стефан Хаджиев.

Програмата включва рядко изпълнявани барокови и романтични произведения от Антонио Вивалди, Едвард Григ, Карл Нилсен, Кристофор Уилсън и Добринка Табакова.

Още по темата:

Александру Гавриловичи е роден в Брашов, Румъния. След завършване на Музикалната академия в Букурещ продължава обучението си при Леонид Коган, Натал Милщайн и участва в класовете по музикална феноменология на диригента Серджу Челибидаке в Майнц и Мюнхен.

По време на следването си Александру Гавриловичи получава различни награди в Румъния и в други страни.

Интересува се по-специално от значимите композитори на ХХ в. – Бернд Алоис Цимерман, Артур Онегер и Карл Амадеус Хартман.

Александру Гавриловичи е известен солист и преподавател в няколко международни академии и фестивали, като Академията „Йехуди Менухин“ в Гщаад, Швейцария, и е основател на Лятната академия в Сигишоара, Румъния.

Свирил е като солист с диригенти като Димитрий Китаенко, Андрей Борейко, както и камерна музика с Юрг Витенбах, Ханс Хайнц Шнеебергер, Патрик и Томас Деменга.

Наред със солови рецитали Александру Гавриловичи свири като първи концертмайстор в симфоничния оркестър на Берн от 1979 г. Живее в Берн, Швейцария.

Стефан Хаджиев е роден в София през 1982 г. Започва да свири на виолончело на шестгодишна възраст. Ученик е на Даниела Черпокова в Национално музикално училище “Любомир Пипков” в София. През 2001 г. получава пълна стипендия от Училището за музика и театър “Гилдхол” в Лондон, където продължава образованието си в класа на проф. Стефан Попов. Докато е студент в Гилдхол, Стефан Хаджиев участва в различни семинари и майсторски класове със Сър Колин Дейвис, Лин Харел, Ралф Киршбаум, Мелос квартет и други.

След дипломирането си през 2007 г., развива успешно кариера като солист, камерен и оркестров музикант. В репертоарa му влизат пpоизведения от барока до съвремеността, включително и в стилове извън класическата музика. Често свири като солист и концертмайстор с лондонската Southbank Sinfonia, както и с Международния Mалеров оркестър в Берлин.

Стефан Хаджиев е концертирал в едни от най-престижните камерни зали в Лондон като Барбикан и Кралския двор и др. Участва в турнета из Великобритания, Европа и Южна Америка, спектакли на Кралската опера и Английският национален театър. През 2015 Стефан дебютира и в Германия като солист на Симфоничния оркестър на Касел с вторият концерт за виолончело от Дмитрий Шостакович. Следват редица концерти като солист, както и световна премиера на концерта за виолончело и оркестър от Михаел-Грегор Шол в Херкулес Саал в Мюнхен с Нова филхармония Мюнхен.

Хаджиев е основател на фестивалът-лаборатория за иновативно изкуство 180 градуса в София, както и на Камерен Оркестър Имоген в Берлин, където работи с Йоел Гамзу, Жил Апап, Елиша Абас и др.

Габровският камерен оркестър изказва своята благодарност и признателност на Координационното бюро Тун – Габрово и на г-жа Жасмина Фудулова за неуморната й организационна работа и за финансирането на настоящия концерт.