Пролет в Дряново
Пролет в Дряново / Община Дряново
Тази година Дряново претендира за един от най-богато и оригинално украсените градове за Великден.От паркове и градинки надничат големи зайци, греят впечатляващи с размерите си шарени яйца и изработените в конкурсна програма великденски кошници и венци.
 

Дряново е с Великденска украса


В деня преди Лазаровден пред Общината се събраха малки и големи дряновци, които вложиха цялото си въображение, за да изработят великденски венец. Журито присъди наградата на НЧ „Върбан Генчев-1924“ - Царева ливада, а докато отборите работеха, състезателите от ДГ „Детелина“ представиха научените от тях хора.


Кметът Семов: „Нека обединим усилията си и направим нашата община по приветлива и чиста”


Не лека беше задачата да се избере най-красивата великденска кошница. Спечели НЧ „Селянин-1902“ - с.Руня с кошницата си от изпечено тесто.Тази вкусна кошница се оказа и практична, просто я изяждаш заедно с яйцата.

Най-впечатляващи бяха проявите за Лазаровден, който започна с въстановка на обичая. Девойките излязоха от известната Лафчиева къща, с красивите си носии и песни пренесоха зрителите в едно друго време, отминало, но незабравено.

Сетне трябваше да бъде избрана най-красивата лазарка. Кандидатките не бяха малко, а младежите ги аплодираха и им крадяха китките.

Наградата спечели шестгодишната Александра, облечена с костюм на някогашната дряновска мома и чуден цветен венец. Най-малката лазарка беше на две години, но опази яйцата в кошницата по време на дефилето. Така със закачки, хора и веселие продължи празника, а дряновци показаха, че пазят духа на българщината и родния край.