45 години ДХС
45 години ДХС / музий Дом на хумора и сатирата
В годината на своя 45-и рожден ден Домът на хумора и сатирата се радва на вниманието и щедростта на многобройни творци и почитатели на хумора, които продължават да изпращат поздрави и дарове за музея. За 6-те месеца на 2017 г. във Веселата къща са получени 60 дарения от 30 приятели, партньори и сътрудници.
 

74 произведения на 51 автори от Япония, Република Корея, Китай, Тайван и Монголия в ДХС

 

Дарение
ДХС


Към тях се добавят и 160 художествени произведения от 130 автори-участници в 23. Биенале на хумора и сатирата в изкуството, които даряват творбите си за музейния фонд „Хумор на народите“.

Преди дни екипът на Дома получи още една приятна изненада, този път от члена на международното жури на Биеналето Жан-Мари Бертен от Франция, един от най-прочутите в света колекционери на карикатурни издания с над 1600 книги от тази област в библиотеката си и близо 5000 документални единици в личния си архив.

При посещението си през м. май в Габрово известният изследовател на карикатурата изрази възхищението си от богатия книжен фонд на ДХС, наброяващ над 26 000 тома литература на 35 езика.

Г-н Бертен оцени високо колекциите от албуми и каталози на рисуван хумор от цял свят и изяви желание да даде своя принос в обогатяването им.

Верен на думата си, веднага след завръщането във Франция той отправи и първа пратка с интересни издания, които ще влязат във фонда и архива на Дома на хумора.

Дарението съдържа 12 печатни издания и 3 диска с изображения.

 

Дарение
музей Дом на хумора и сатирата


Сред ценните албуми могат да се открият по две тематични колекции на известните карикатуристи Клод Сер и Жан-Марк Резер (Франция) и Филип Гелюк (Белгия).

Богато илюстрираната книга „Хумор и мениджмънт“ разглежда ролята на усмивката и шегата в управлението на бизнеса и в отношението към клиентите.

Особен интерес представляват годишните книги-досиета на сатиричния вестник “Le Canard enchaîné” с подбор на най-интересните новини, белязали годините 2009-2012 и отразени на страниците на изданието.

Любопитно четиво са и два каталога от публични търгове на карикатури, сатирични рисунки и хумористични книги, които дават информация за стойността на търгуваните творби на антикварния пазар.

Не по-малко ценни са записите на дискове, които съдържат обширна систематизирана информация, плод на десетки години проучвателска и събирателска дейност на г-н Бертен – авторови досиета на 50 известни кариктуристи с пълни библиографии на творчеството им и на публикации за тях, колекции от карикатури на различни теми (Европа, Европейски съюз, Сталин, Виното и др.), колекции от карикатури на Домие, Доре, Тулуз-Лотрек, Семпе, Топор и др., богата колекция карикатури от френската преса.

Жан-Мари Бертен е зъболекар по професия, роден е във Франция и от детството си е голям почитател на изкуството на карикатурата.

 

Дарение
музей Дом на хумора и сатирата

Автор е на множество статии за френската и чуждестранната преса, представящи конкретни изложби и обхващащи разнообразни теми.

Работил е като документалист за изложби, книги и телевизионни програми. Съавтор е на „Речник на френските карикатуристи и преса от Домие до днес“.

Сътрудник е по дисертации в Холандия, Англия и Франция, както и на уебсайтове и блогове. Участвал е като член на жури в международни конкурси в Сърбия, Азербайджан, Китай и Холандия.

През последните пет години Жан-Мари Бертен е ковчежник на Асоциацията на карикатуристите ФЕКО-Франция.