Кристина Сидорова
Кристина Сидорова / БСП за България

„Българските деца заслужават качествена и евтина храна“, категорична бе народният представител от „БСП за България“ Кристина Сидорова по време на парламентарен контрол към министъра на земеделието Румен Порожанов.

Сидорова обясни, че през месец юни са излезли резултатите от извършен анализ на Българската агенция по безопасност на храните, който сравнява качеството и цените на българските хранителни продукти и техните аналози.

„Констатирани бяха редица различия, като изключително тревожни са данните, касаещи детските храни“, допълни тя. Като пример габровският депутат посочи детски пюрета на една и съща марка, продавани на българския и европейския пазар, които имат разлика в съдържанието на продуктите в тях.

„Няма нужда да уточнявам, че по-некачествените храни са на българския пазар. Още по-фрапираща и будеща недоумение е огромната разлика в цените на българските и европейските пюрета – между 90% и 107% по-високи цени плащат бъдещите майки“, каза още народният представител.

Тя попита министъра на земеделието какви конкретни мерки ще бъдат предприети, защото реални действия няма, имайки предвид, че докладът е известен вече почти 3 месеца.

 „Запознати сме от медиите  със срещите Ви с Комисията  за защита на потребителите  и срещата със Съвета на министрите и изнесения доклад. Но каква е българската позиция и смятате ли, че трябва да има нова законова регламентация по отношение подобряването на законодателството в тази посока?“, попита народният представител от левицата Надя Клисурска министъра на земеделието.

Тя подчерта, че проблемът с качеството на храните е много актуален и заради възникналия проблем с фипронила в яйчения прах в средата на месец юли.

„От медиите чухме, че в България няма такъв проблем и не може да има, но през август месец две партиди са намерени със заразен яйчен прах и то в храна, чийто основни потребители са децата – над 25 тона сладолед. Каква е вашата позиция по двойните стандарти на храните и проблемите с фипронила в яйчения прах?“, попита още народният представител.