ЕС ограничи износа на храни от България и Румъния
ЕС ограничи износа на храни от България и Румъния / netinfo

Европейската комисия наложи по-строги мерки за износ на млечни и месни продукти от България и Румъния след 1 януари, съобщиха от Европейската комисия.

След Нова година само 34 български млекопреработвателни предприятия ще изнасят своята продукция за съюза. Останалите няма да бъдат допуснати до пазара, независимо дали отговарят на изискванията или не.

34 са лицензираните български предприятия, които могат да изнасят млечни продукти за Европейския съюз, припомни председателят на браншовата организация Димитър Зоров. Останалите, независимо дали отговарят на изискванията за качество и безопасност ще са извън общия пазар още 1 година.

От Министерството на земеделието потвърдиха ограничението. Ще направим необходимото да помогнем на тези предприятия, така че съвсем скоро българските месни и млечни продукти да присъстват още по-осезаемо в останалите страни от ЕС, коментира министър Нихат Кабил. Той обаче заяви, че компромиси с нормите за безопасност на храните няма да се допускат.

Европейската комисия ограничи вноса и на млечни и месни продукти, за които българските и румънските предприятия са използвали суровини от трети страни. За Дарик Димитър Зоров обяви, че българските млекопреработватели не използват суровини от чужбина.

Решението на експертите по хранителна безопасност идва в деня, в който министър-председателят Сергей Станишев и министърът на земеделието и горите Нихат Кабил откриха граничния ветеринарен пункт на Калотина, който ще бъде външна граница на съюза за внос на животни и храни от трети държави.

Новите по-строги мерки срещу българските млечни и месни продукти идват и в отговор на заплахата от страна на Русия, че заради България и Румъния ще забрани вноса на храни от целия Европейски съюз.