В народния календар на Петровден завършват Петровите заговезни, приготвя са младо „петровско пиле". Жертвоприношението му се прави в чест на светеца Петър, за омилостивяването на силите, които изгарят природата.
Народният празник се свързва и с жътвата, с младите животни и първите плодове - ябълки петровки. На този ден не трябва да се върши никаква земеделска работа, а при суша се прави молебен за дъжд.
За петровската трапеза задължително се приготвя обредна храна от прясно, небито и неизцедено сирене и пшеничено брашно, наречена „Бял мъж". Ястието има характер на кулинарна имитативна магия, насочена към жътвата, плодородието и хляба. Според традицията всеки трябва да хапне от него за здраве и берекет.
Днес в Архитектурно- етнографски комплекс "Етър" се отбелязва Петровден.
В къща от чаршията на етнографския музей ще се приготви „бял мъж", от който всеки гост ще може да опита.