Бял мъж и младо петровско пиле могат да опитат гостите в АЕК Етър на 29 юни
Бял мъж и младо петровско пиле могат да опитат гостите в АЕК Етър на 29 юни / netinfo

"В народния календар на Петровден завършват Петровите заговезни и се приготвя "младо петровско пиле”. Жертвоприношението му се прави в чест на светеца Петър, за омилостивяването на силите, които изгарят природата", това припомнят от АЕК "Етър".

Православният празник ще бъде отбелязан в музея на 29 юни. В къща от чаршията ще се приготви „бял мъж”, от който всеки гост ще може да опита.

Народният празник се свързва винаги и с жътвата, с младите животни и първите плодове - ябълки петровки. На този ден не трябва да се върши никаква земеделска работа, а при суша се прави молебен за дъжд. За петровската трапеза задължително се приготвя обредна храна от прясно, небито и неизцедено сирене и пшеничено брашно, наречена „Бял мъж“. Ястието има характер на кулинарна имитативна магия, насочена към жътвата, плодородието и хляба. Според традицията всеки трябва да хапне от него за здраве и берекет.