Андрей Новаков: Рискът от безработица при студентите участвали в „Еразъм+“ намалява с 80%
Андрей Новаков: Рискът от безработица при студентите участвали в „Еразъм+“ намалява с 80% / ПП ГЕРБ

Рискът от безработица при студенти, участвали в програма „Еразъм+" намалява с 80% за Югоизточна Европа, а половината, положили стаж в компания по програмата остават на работа в нея. Това каза евродепутатът Андрей Новаков по време на подготвителна среща на Комисията по бюджети.

Новаков цитира статистиката на ЕК, в която се посочва, че само за 2014 година 650,000 европейци са се обучавали, а 17,000 организации са участвали в 18,000 проекта, което прави „Еразъм+" най-успешната програмата за млади хора на ЕС. Според него това е предпоставка при преразглеждането на многогодишната финансова рамка средствата за младежка мобилност и заетост да се увеличат.

Той изтъкна, че и програма „Еразъм+" и „Еразъм за млади предприемачи" се нуждаят от допълнителна реклама сред младите, защото въпреки добрите резултати, все още има държави, в които не са популярни сред младите. „Нека резултатите говорят сами - 1/3 от младите предприемачи стартират свой бизнес след участие в програмата, това трябва да рекламираме", добави още евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП. Новаков припомни, че с бюджет от 55.3 млн. евро до 2020 година "Еразъм за млади предприемачи" има нужда от допълнителни средства и изтъкна, че програмата трябва да оперира на световно ниво.

„Да вземем за пример България. 250,000-те студенти в страната са едва малко над 3% от населението, но те ще бъдат основната движеща сила на икономиката през идното десетилетие и сигурен съм, че ситуацията и други държави членки е сходна", завърши Андрей Новаков