20 безработни започват работа като домашни помощници в Севлиево
20 безработни започват работа като домашни помощници в Севлиево / netinfo

Община Севлиево спечели проект по национална програма „Социални услуги в семейна среда” в дейност „Домашен помощник”. Целта на програмата е осигуряване на заетост на безработни лица за предоставяне на услуги на болни възрастни и самотни хора в домашни условия. За севлиевска община са одобрени 20 работни места за трайно безработни, регистрирани в Бюрото по труда. Те ще помагат на възрастни хора от селата Агатово, Буря, Градница, Шумата, Душево, Енев рът, Крамолин, Хирево, Стоките, Сенник и Добромирка.

Лицата, които ще се обгрижват от домашен помощник, са одобрени от дирекция „Социално подпомагане”, след подадена молба- декларация и направена комплексна оценка в дома им от социален работник.

Домашните помощници ще се грижат за текущото почистване на дома на обгрижваното лице, ще помагат за приготвяне или доставяне на храна, закупуване на хранителни продукти, лекарства и вещи от първа необходимост със средства на съответното лице, както и за заплащане на ел.енергия, телефон, вода и др.

Всеки домашен помощник ще обгрижва 4-5 лица по предварително утвърден график. Одобрените домашни помощници са наети за периода от февруари до декември 2009 година. Контролът на дейността ще се осъществява от кметовете на населени места, включени в програмата.