Цветята на Йорданка Йорданова /вдясно на долната снимка/
Цветята на Йорданка Йорданова /вдясно на долната снимка/ / Дарик Добрич
13 живописни платна на художничката Йорданка Йорданова са изложени в арт пространството на галерия „Тунела” в Двореца край Балчик. Авторката, която живее в Чехия от 14 години, представя акрилни творби в изложба, наречена „Цветно”. „Това са цветя, погледнати по различен начин – и в нежни, и в драматични краски. Има преплетени и азиатски елементи”, казва художничката.

Тя е родена във Велики Преслав и рисува от малка. Завършила е юридическия факултет в Софийския университет. Животът обаче я отвежда в чешкия град Валашске Мезиржичи, където започва бизнес с цветя и точно те я вдъхновяват за творбите й.

Йорданка с радост показва картините си на, както сама казва, най-красивото място в България – „Двореца”. С ръководството на културния център връзката е направена покрай отличните партньорски отношения на „Двореца” и училището по стъкларство и дизайн във Валашске Мезиржичи. В Чехия художничката е представила досега две самостоятелни изложби - в Острава и в града, в който живее. Във Валашске няма много българи, но има създаден български клуб, макар че в него членуват предимно чехи, разказва тя.

Изложбата на Йорданка Йорданова бе представена от Ярослав Ковешек  - преподавател по скулптура в Остравския университет.

Към своеобразната семица на чешкото изкуство в „Двореца” принадлежи и събитието на семейство Пивоварчик. Родителите и тяхната дъщеря ще изнесат безплатен концерт за флейта, кларинет и пиано на 14 юли от 20 часа.

Йорданка Йорданова художничка
Дарик Добрич