Двореца, Балчик
Двореца, Балчик / netinfo
Одобрен е съвместен проект на Средното училище по стъкларство и дизайн в чешкия град Валашске Мезиржичи и Културен център „Двореца” в Балчик, стана ясно днес. Проектът е по Европейската програма за обмен и обучение „Еразъм плюс”, продължава 12 месеца и е на стойност 50 хил.евро. Предстои да бъде сключен договор между двамата партньори, съобщи директорът на ДКИ КЦ „Двореца” Жени Михайлова.

Идеята е 26 ученици от чешкото училище, което е под егидата на ЮНЕСКО”, да прекарат двуседмична практика в Балчик. Те ще бъдат разделени на три групи, в зависимост от специалностите, които изучават. Едната от тях ще работи към  главния архитект на Балчик, другата – в художествената галерия, а третата – в „Двореца”. Децата ще получават задачи, свързани с архитектурата, живописта, дигиталния дизайн и др.

КЦ „Двореца” за втори път успява да защити проект по програмата „Еразъм плюс”. Все още продължава проектът със същия партньор от Чехия и словашкото училище по изкуствата в град Тренчин. Възпитаници на двете учебни заведения имат възможност да творят в „Двореца”, който се превръща за тях в своеобразна „сцена за изкуства”. Поредният пленер се провежда тези дни, а изложбата с творбите ще бъде подредена в средата на тази седмица.

Практиката по новия проект ще се състои през месец октомври. Това ще ни даде възможност, освен всичко останало, и да си удължим сезона, посочи Михайлова. Любопитен факт е, че за да бъде максимално полезна на учениците, администрацията на „Двореца” изучава чешки език.